19 Ağustos 2010 Perşembe

Süt Mısır!!! Mısırcı!!!!

Yazın geldiğini nereden anlarsınız? Takvim yapraklarından,okulların kapanmasından, azalan trafikten, sıcak günlerden, tatile gidecek olmaktan vs. bahsetmiyorum, daha soyut düşünün... Sokağın kokusundan! Eskisi kadar yaygın değiller artık ama hala mahalle düzeninin hakim olduğu yerlerde “Süt Mısır, Mısırcı” diye uzata uzata bağıranlar var. Mısır tezgaha düşüp, korda ya da suda piştiği zaman, kırmızı kapaklı yılların Billur tuz kutusu ile tuzlanıp, eller yana yana, sıcak sular yapraklar arasından aka aka yenildiği zaman, yaz gelmiş demektir.

Evde yapılanın tadı hiç bir zaman sokakta yenilen gibi olmasa da, evde de bir kaç defa mısır kaynatılır yaz aylarında. Üstelik pişirildiği gibi yenilmezse, aynı tadı vermez ertesi gün yavan olur... O zaman elinizde kalmış mısır varsa ya da bir kutu konserve farketmez, şimdi mutfağa “Taze Soğanlı Mısır Çorbası” yapmaya...

Taze Soğanlı Mısır Çorbası” için malzemelerimiz,

  • 330 gr. mısır (1 orta boy kutu)
  • 3 adet ince taze soğan
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet limon
  • Tuz, karabiber, nane
  • 4 bardak su

Soğanları ince ince doğrayın, mısır ve irmik ile beraber mutfak robotuna atın. Macunumsu bir kıvam alana kadar robotta kıyın.

Tencerenin içine sıvı yağ ekleyin ve çorba için kullanacağımız macunumsu karışımı da yağ biraz kızınca, tencereye aktarın, soğanların diriliğini yitirmesi için bir kaç dakika kavurun.

4 bardak su ekleyin, macunumsu çorba karışımının topak olarak kalmaması için 2-3 dakika karıştırın, ardından kaynama bırakın. Fokurdamaya başlayınca, altını kısın ve 20 dk. pişmesi, kıvamlanması için zaman tanıyın çorbaya, ara ara karıştırmayı/kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Çorbanız kıvamlanırken, hoş bir sunum ve doku yaratmak maksadıyla çorbanın üzerinde servis edeceğimiz kıtır ekmekleri (kruton) hazırlayalım.

  • 2 dilim ekmek
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 diş sarımsak
  • Biberiye

Teflon tavaya önce yağ dökün ardından yağa tat vermesi için tercih ettiğiniz baharat ve bıçağın yanıyla ezerek basitçe parçaladığınız sarımsağı ekleyin. (Benim tercihim sarımsak ile son derece yakıştığına inandığım biberiyeden yana oldu.) 1 dakika sonra küp küp doğradığınız ekmekleri de tavaya ekleyin. Ekmekler kıtır kıtır olup, altın rengi olana dek, ara ara karıştırarak teflon tavada 3-4 dakika süre ile kızartmaya devam edin. Mis gibi kokan kıtır ekmekler sunuma hazır!

Taze Soğanlı Mısır Çorbası” pişince, acımaması için son dakikada bir tutam kuru nane ve mısırın tatlılığını dengelemek için arzu ettiğiniz kadar limon suyu ekleyip ocağın altını kapatabilirsiniz. Sulu olduysa bir tatlı kaşığı silme nişasta ile kıvamlandırabilirsiniz.

Servis yaparken kıtır ekmekler ile kaseleri süslemeyi ve üzerine renk/tat vermesi için taze yeşillik serpmeyi unutmayın.

Yazlık lezzetler ile afiyet olsun,

6 yorum:

Benhurum dedi ki...

Nefis bir yaz çorbası olmuş Özgecim;) ellerine sağlık, deneyeceklerim arasına aldım, güzel paylaşımın için teşekkürler...

huuuubakbi dedi ki...

ben misir hastasıyim canim ya ,ne hoş bir tarif bilmiyordum denicem,teşekkür

Eko Anne dedi ki...

Bugün de bunu yaptım.. bayılrak yedik. cok tesekkur ederiz.. ohh takipcin oldum. sıradan deniyorum

Özge S. dedi ki...

çok çok mutlu oldum Eko Anne afiyetler olsun:)

Gülcan dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Gülcan dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...