22 Ekim 2010 Cuma

Ispanak kökü burada, 2 tarif bir arada...

“Kış geldi, yaşasın!” dedik geçen hafta çeşit çeşit ıspanak denedik. Duru Mutfak “Yeter yeşerdik” dedi. Aslında bu daha başlangıç idi, ama başka sebze-meyvelere de ilgi göstermek adına ufak bir mola verdik! Anne Müdürü “Ne oldu ıspanaklar, oğlum çok sevdi” dedi, dayanamadık, açtık dolaba bir baktık. Turistik Aile paketlemiş koymuş kenara, yumuk parmaklı minik şef ile ben yemek pişirirken; sayesinde havası alınmış bir torbada ıspanak kökleri, çürümemiş direniyor. Çıkarıp yıkayalım iyice, bakalım sınırlı malzemeli samimi lezzetler sıfayıtla, nasıl çıkacaklar karşımıza...

Mesela hani bazı sabahlar olur, hatta ne sabahtır ne öğlen, tam arada; uyanınca, lezzet ister damağınız, tuzlusu baştan ağır bassın uyandırsın, sonra tatlı ile dengeleriz nasılsa. Böyle sabahlar için lezzet dolu, mis kokulu bir omlet var sırada...

Kök Ispanak ve mantarlı omlet için malzemelerimiz,

  • 1 avuç dolusu ıspanak kökü
  • 5 adet mantar
  • 1 yumurta
  • ¼ kırmızı soğan
  • Tuz – karabiber - toz kırmızı biber

İnce ince dilimlediğiniz mantar ve soğan ile kökleri 5-7 dk kavurun.

Sebzelerin suyu çekilince tuz ve karabiber ekleyin, ardından yumurtayı kırın.

Dilerseniz karıştırın sarısı dağılsın, dilerseniz kapatın kapağını, kıvama gelsin bir kaç dakika, ekmek bandırılsın sarısına masada...

Önce göz sonra karın doysun, güne lezzet dolu bir başlangıç olsun...

Kahvaltı bitti, çaydanlığın ocağı söndü, eve bir göz atma zamanı şimdi. Şanslı günlerden birindeysek eğer herşey yerli yerindedir, değilse tez zamanda hizaya getirilmelidir. Evin genel hal ve gidişatında gerekli düzen sağlandı ise artık zamanıdır, akşam için menü planlanmalıdır. Düşünüp dururken der ya insan birden, neyin eksikliğini hissettiğini bilmeden “bir de şöyle, değişik bir şeyler”. Buyrun, masaya; renk, doku, tat katmak adına bir sunum daha hem de yine sınırlı malzemeli samimi lezzetler sıfatıyla...

Ispanak Kökü Salatası için malzemelerimiz,

  • 2 su bardağı ıspanak kökü
  • ½ limon
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 diş sarımsak

Buhar süzgecinde ıspanak köklerini 5 dakika süre ile haşlayın.

Haşlamayı acilen bitirmek ve yeşil kalmalarını sağlamak için buzlu ya da soğuk suya atın.

Suyunu süzdüğünüz kökleri yağ, limon ve sarımsak ile harmanlayıp servis edebilirsiniz. Taptaze, çıtır çıtır, hem de elimizin altında kalan malzemelerden bir servis daha çıktı soframıza.

Tüm bu malzemeler dolabı açıp baktığımızda; kendi türleri arasında sınırlılar, bir araya gelince ise oldukça samimiler, dolayısıyla pek lezzetliler!

Lezzet dolu günler...Afiyet olsun,

20 yorum:

Niloş dedi ki...

Günaydın, görüntü o kadar güzel ki, kahvalyı yerine bunları yiyesim geldi. Ellerinize sağlık..
www.sendepişir.com / Nilgün

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

marifetli hatunsun vesselam:)) bak çoğu benim diyen kadının çöpe attığı ıspanak köklerinden ne harikalar yaratmışsın. Not: ben de asla atmam ama böyle yaratıcı şeyler de yapmam ne yalan. eline sağlık

DATLIM dedi ki...

bende genellikle çorbaların içine atarım :) ellerine sağlık alternatifi bol arkadaşım...

Hobiriks dedi ki...

süper bi kahvaltı alternatifi. eline sağlık.. hemen ıspanak kökü almalıyım :)

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

Ellerine sağlık,güzel birer seçenek olmuşlar

HAYATIMDAKI D'ler-Pınar dedi ki...

Offff çok güzel gözüktüler..ellerine sağlıkkkk..

Saglıklımutfak dedi ki...

Özgeee omletin görüntüsüne bittim. Bende ıspanak köklerini genelde zeytinyağlı pişiririm. buda süper. eline sağlık

anne müdürü dedi ki...

aahhh süpermiş özge bunlar
haftasonları ayşegüüüllll ne yicez diyen babaya, yerse kaan a da yediririm. diğer ıspanaklar da gözümden kaçmış değil. yapacağım onlarla da bşr atraksiyon:)
şimdi sırada başka sebze-meyve var mı?
özgecim, bir dehep diyorum ya, döküm tenecerde pişirilebilecek yemek tarifi internette çok fazla yok. hiç değilse bir tane falan? istek menü kabul ediyor musun?:)
bir de çocuk yemekleri diye bir tag açmayı düşünüyor musunuz? (gazeteci sorusu gibi oldu:)
özge hanım, buradayız! buradayız!
takipçi anne müdürü:)

Tümay Öztürk dedi ki...

Bir ıspanak canavarıyım. her iki tarife de bayıldım! Ellerine sağlık...

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

omlete takılı kaldım denensi birşey nefis görünüyor ellerine sağlık canım:) bir de galetalar hakikaten harika hergün yapıyorum babam taze taze yiyor:) araştırmalarım devam ediyor tatlılar konusunda çünkü babam çok sever ve sürekli canı çekiyor:)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Hangisi daha güzel diyemeyeceğim.
2 tarif de enfes...
Omlet müthiş bir fikir.
Deneyeceğim
Ellerine sağlık canım
Sevgiler

nesrin dedi ki...

Cok lezzetli, anlatimiyla görüntüleriyle. Sevgiler...

Cafe Pepela dedi ki...

İkisini de alıp,kaçıyorum! :)
Nyam nyam nyam..!

Emel Kurt dedi ki...

selam omlet harika,tam benlik çok beğendım.ellerıne sağlık,bu arada kızartılmış küçük kırmızı turp larıda ilkkez gördüm.inşallah lezzeti konusunda haklısındır.sevgiler.

çeşnici Handan dedi ki...

İkisi de çok güzel olmuş ellerine sağlık canım. Bu arada turplara da bayıldım

Ellie (Almost Bourdain) dedi ki...

Great simple dishes! Love it.

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Elinize sağlık da bu sular nasıl böyle herkes ne kadar becerikli... Kökleri atmayanlar, çorbaya atacağını zaten bilenler, yok efendim omlet yapanlar... Harikasınız hepiniz de :)

Vakit Buldukça - EsEr dedi ki...

Ispanak kökü salatası yaparım ben de.. Omlet de nefis görünüyor. Ellerinize sağlık..
Bloğunuzu çok beğendim. Bakmadan geçmediklerime ekliyorum. Sevgiler...

zerrin dedi ki...

Ispanak köklerini genelde yeşil mercimekle yemeğini yaparım ben. Bu iki tarif de benim için yeni. Her ikisi de çok lezzetli görünüyor. Nasıl bir tesadüfse, daha az önce ıspanak yemeği pişirdim ve köklerini ayırırken, bu kez bunlarla değişik bir şeyler yapsam deyip dolaba kaldırdım. Kesinlikle her ikisini de deneyeceğim.

Adsız dedi ki...

It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...