29 Ekim 2010 Cuma

Yoksa sizin "en"iniz yok mu?

Makul olamıyoruz, hayatımız “en”lerden ibaret hep. Çocukken bize yöneltilen sorular ile başlıyor “en”ler... “En çok kimi seviyorsun anneni mi, babanı mı? Ağabeyini mi, ablanı mı?” Sonra okul yılları “En çok hangi dersi seviyorsun sosyali mi matematiği mi? Resmi mi müziği mi?” Herşeye eşit ilgi göstermemiz beklenmiyor bizden, hep bir şeyi daha çok sevmeliyiz!

Bana gelince, kişilere olan sevgimi hiç sorgulamadım, sevginin “en”i olmaz, herkesi kendince seversin; dersler ayrı, onlarla hiç bağ kuramadık zaten, ama güncel hayatıma uyarlarsam şayet soruyu işte benden ilk “en”. Sebzeciyim ben, bakliyatçıyım, et ile kaynaşamadım gitti. En çok sebze, meyve seviyorum ben; tazesinden, kıtır kıtır, sulu, leziz ve mevsiminde... Elma mı köfte mi deseniz, kaburga mı bezelye mi deseniz, kim galip gelir bana bakınca bir çırpıda çözersiniz!

Ete çok da meraklı olmayınca; sebzeye, meyveye dair daha çok tarif olacak burada, ara ara ete de yer olacak tabi satır arasında ama, mesela bugün brokoli var fırında...

Fırında brokoli ograten için malzemelerimiz,

  • 500 gr. brokoli
  • 150 gr. süzme yoğurt
  • 1 su bardağı cheddar peyniri (Kaşar da olabilir.)
  • 1 çay kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
  • Tuz – karabiber

Brokolileri çiçeklerine ayırın ve iyice yıkayın. Buhar tenceresine yerleştirin ve 8-10 dakika süre ile haşlayın. (Brokoli ile yarı yarıya karnıbaharda kullanabilirsiniz dolapta kalmışsa.)

Brokoliler haşlanırken, bir kapta rendelenmiş peynir, süzme yoğurt, hardal ve baharatı karıştırın.

Haşlanan brokolileri soğuk suya atıp çıkarın, cam veya seramik fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine hazırladığınız yoğurtlu peynirli karışımı dökün. En üste de ekmek kırıntılarını serpin.

Önceden ısıtılmış 170-180 °C fırında, 20-25 dakika veya üzeri altın sarısı kızarana kadar fırınlayın.

Süt ürünlerini tüketen ancak et yemeyen vejeteryanlar için, ana yemek olarak ideal olan bu tarif, et tüketenler için de et yemeklerinin yanında, antioksidan niyetine garnitür olabilir pekala...

Sağlık olsun, afiyet olsun...

19 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Özge can evimden vuruyorsun ama .Çok nefis ve bayılırım. eline sağlık

Oya Kayacan dedi ki...

Son yıllarda hele de son zamanlarda kırmızı et tüketimim gittikçe azaldı. O güzelim koca koca gözleriyle masum masum bakışları yok mu hayvancıkların...

Swotpisces dedi ki...

Süper görünüyor, elinize sağlık.

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Nefis bir tarif et yemeğini çok az yiyen biri olarak bayıldım ellerinize sağlık sevgiler

umutluhayat dedi ki...

enfes, bende karnıbaharlı yapıyorum.ellerinize sağlık

yemekbiraşk dedi ki...

maalesef bizim evde pek sevilmez direk çiğden salatalara girer nefiz gözüküyor
elinize sağlık
sevgiler..

DUSBAHCESI dedi ki...

Bu cok guzel bir tarif!!!!!!! Brokoli severim, ama cogu zaman hep kisa haslayip oyle tuketirim. Insan artik bikiyor farkli seyler ariyor. Ellerine saglik, fikir icin tsk!:)

kitchenart-ist dedi ki...

Hemen yarın deniyorum bu tarifi.Zeynep tam bir brokoli canavar o kadar seviyor ki.
Sevgiler canım,

çeşnici Handan dedi ki...

Brokoliyi çok severim hele böyle fırında olursa. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sevgiler.

Emel Kurt dedi ki...

selam bende çok sık pişiriyorum,yoğurt ve ekmek kırıntılısını ilk kez gördüm.ellerine sağlık sevgiler.

Hilal(Hilalcafe) dedi ki...

merhaba, ellerine sağlık çok değişik ve sağlıklı tariflerin var(tam benlik), izlemeye aldım:)brokoli bizim evde de çiğ seviliyor, ama değişik olmuş bunuda denicem:)

kemalpaşatatlısı dedi ki...

Merhaba,
Çok salıklı ve güzel ellerinize sağlık, yaklaşık yarım saatir de buradayım, neredeyse tüm tarifleri gözden geçirdim:)) Siz de benim gibi sağlıklı beslenmeye önem veriyorsunuz :))
Siteyi ve sizi tanıdığıma sevindim, izlemeye aldım, sevgiler...

YEMEK VAKTİ AYLİN dedi ki...

Ellerine sağlık Özge.Nefis görünüyor nasıl brokoli istedi canım bilemezsin:)

Cafe Pepela dedi ki...

Sebzelerin beşamel ve kaşar peyniri ile buluşma olayı bitiriyor beni,bu reçete ondan da leziz görünüyor,hafif.Hardalı çok severim bir kere,baharatlı ve parmesanlı mm! Nefis olmuş,ellerine sağlık!

'En' konusunda,ifrat ve tefrit çerçevesinde hareket etmek gerekiyor aslında..
Seçim yapmak zorunda olmak yahut bunu muhataba uygulatmak mes'elesi,hakikaten gereksiz.Yüreğince yaşamalı,yüreğince sevmeli,yüreğince 'seçmeli' aslolan daire içersinde..

Evet,sorularının cevabını veriyorum,köfteyi elmaya,kaburgayı bezelyeye tercih ederdin:j (donng!:) Söylediğin üzre,böylesine sağlıklı ve hassa beslenen aynı zamanda mutlu hisseden bir arkadaşım olarak,netice aşikar :)

Yorumuma son verirken,milföy zaferimde yanımda olduğun için sonsuz teşekkürler!

Hohh,ne çok yazmışım değil mi..

Betül KÖROĞLU dedi ki...

ellerine sağlık özge. bana göre nefis bir yemek ama eşim için aynı şeyi söyleyemem :)

sevgiler..

Tijen dedi ki...

Böyle tarifler gördüğümde aklıma rahmetli Tuğrul Şavkay gelir hep. Onun yıllaaaaar önce (neredeyse 20 yıl!) bir dergide verdiği brokoli soslu tortelliniyi anımsarım. Bir dönem çok yapardım ama epeydir benzer tarifler yapmadım hiç.

Papatya dedi ki...

Okurken ilk satırlardan itibaren ''ben de ben de'' diyesim geldi. Ben de en cok sebze meyve seviyorum ve en cok da kış sebzelerini seviyorum. Bu tarif de cok lezzetli gorunuyor ellerinize saglik,

anne müdürü dedi ki...

brokoliye hardal çok yakışıyor bir kere!
çok benzer başka bir tarifte ben de yoğurt kullanmıyordum. küp küp kesilmiş kıtır ekmek kullanıyordum. belki bir gün de öyle denemek istersin?

Ece Aysoy dedi ki...

Her ne kadar sebzelerle aram iyi olmasada bunlar çok iştah açıcı gözüküyor :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...