17 Mart 2011 Perşembe

Anlat anlat bitmedi, şimdi de hamur işleri...

İnsan özel günler için, sevdikleri için pişirken daha bir hevesleniyor. Uzun uzun alışveriş listesi çıkarıyor; neyi hangi tabakta, nasıl sunacağını tasarlıyor. Pişirecekleri onu utandırmasın diye pimpirikleniyor. Mutfak saati kurmalar, sürekli pişti mi pişmedi mi kontrolleri, ya olmazsa diye malzeme yedeklemeler vs… Özel günler işte, hepimizin aşina olduğu. Nerde kalmıştık? Doğum günü kutlaması, evet! Kahvaltılıklara ek olarak neler pişirmiştim onlardan paylaşmaya devam edecektim bugün.

Peynirli sütlü börek için malzemelerimiz;

  • 6 adet yufka
  • 3 yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 1 ½ bardak az yağlı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 şişe maden suyu
  • 2 su bardağı çökelek
  • ½ demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı çörek otu, susam veya haşhaş tohumu

Öncelikle belirteyim bu börek çok pratik…

  1. Fırın tepsisini 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile yağlayın.
  2. Bir adet yufkayı yanlardan taşacak şekilde tepsiye yayın.
  3. 2 adet yufkayı el büyüklüğünde parçalara ayırın ve tepsiye eşit dağılacak şekilde serpin.
  4. Üzerine erittiğiniz tereyağ, süt ve sıvıyağ ile hazırladığınız karışımı dökün.
  5. Ardından ince ince kıydığınız maydanozlar ile harmanladığınız çökeleği ekleyin.
  6. İki parça yufkayı daha el büyüklüğünde parçalayın ve tepsiye serpin. Üzerine kalan sütlü yağlı karışımı dökün.
  7. Kenardan taşan yufkaları içe katlayın ve son kalan 6. yufka ile böreğin üzerini örtün. Yanda kalanları böreğin altına sıkıştırın ya da katlayın, yeterki tepsidekiler ile bir bütün olsun.
  8. Son olarak bir şişe sodayı tepsinin yanındaki boşluklardan tepsiye dökün. Tepsiyi streç film ile sıkıca kaplayın ve soğuk bir ortamda en az 3-4 saat bekletin.

Pişirme vakti gelip çattığında, önceden ısınması için fırınınızı 175°C’ ye ayarlayın. Bir adet yumurta sarısını fırça yardımıyla böreğin üzerine sürün ve dilerseniz haşhaş tohumu, susam veya çörek otu serpin. Böreğin üzerine seyrek olarak, bıçak ile minik kesikler atın. 30-40 dakika süre ile fırının alt raflarında kontrollü olarak üzeri gevrekleşene kadar pişirin.

Piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirin ve dilediğinizce dilimlere ayırarak servis yapabilirsiniz.

Demiştim çok pratik ve farkettiyseniz tarifler yine kaşık, bardak. Peki eskiden olsa, bu tarif nasıl paylaşılırdı biliyor musunuz? “6 adet yufka, yufka adedi kadar yumurta, yumurta kabuklarının aldığı kadar süt ile yağ”… Nasıl ama? Şimdi bizlerde bir şımarıklık sormayın, dijital tartılar, “cup” ve mililitre uyumlu ölçüler, modern fırınlar daha neler neler… Eski tarifleri seviyorum, ne kadar doğal…

Anıları, ananeleri bir kenara bırakalım, tariflere devam edelim. Peynirli sütlü börek tamam, yine nişastalı limonlu kek yaptım, hatırlarsınız daha önce paylaştım. Ama bu sefer içine bir-iki avuç da yaban mersini kattım, dibe çökmesinler diye de önceden bir kaşık un ile harmanladım. Yaban mersinleri kekin tam ortasında kaldı, kalıbın altına çöküp de yapışmadı, keki kalıptan çıkarırken şeklini bozmadı.

Eski tarifleri sevdiğim kadar pratik önerileri de pek seviyorum ben. Hatta takip edenler biliyor, “Sütüme, sarelleme karışma!” facebook sayfasında da fırsat buldukça, yeni bir şeyler öğrendikçe, paylaşmaya devam ediyorum.

Daha bitmedi, takibe devam…

Keyif dolu günleriniz bol olsun, afiyet olsun!

13 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

canım hepsi birbirinden güzel ve leziz olmuş ellerinize ve yüreğinize sağlık sevgiler

MMO dedi ki...

Börek şahane olmuş, eminim kek de öyledir. Yalnız bir kesilmiş dilimini de görseydik süper olucaktı. :) Yaban mersini kuru mu taze mi acaba?

yemekbiraşk dedi ki...

çok güzel mamalar yapmışsın afiyetler bal şekerler olsun:)sevgilerimle..

Chilek dedi ki...

nım nım nım börek harika görünüyor, ellerine sağlık özgecim:))

Özge S. dedi ki...

Sevgili Ayazma, aslında o linkte kesilmiş hali var ama haklısın yaban mersinli halini fotoğraflayamadım! O koşturmacada fırsat olmadı, en kısa sürede bu bahane ile yine yapar, bir de dilim fotoğrafı eklerim. Bu arada yaban mersinleri kuru, kurusunu çok seviyorum mayhoş olmuyor tazesi kadar, ekşi iyi gidiyor kek ile...

canimçektipişirdim dedi ki...

ellerinize sağlık iki tarifte süper görünüyo..

Saglıklımutfak dedi ki...

Oh mis mis ellerine sağlık .

Özgen dedi ki...

Eline sağlık canım börek de kek d nefis tam çay saaatine layıklar sevgilerimle...

dokuzuncubulut dedi ki...

Börek de,kek de çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık sevgili Özge:))

Tijen dedi ki...

Demek bir balık adamı var hayatında. Zor olmalı. Bir balık kadını olarak konuşuyorum, yanlış anlamayasın Özge. Aman ne zoruz biz balıklar, ne yorucuyuz! Eşine mutlu yıllar diliyorum ve bir yastıkta kocamanızı...

sarımutfak-hande dedi ki...

ikiside çok güzel canım çekti doğrusu ellerine sağlık canım

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Çok güzel olmuş canım ellerine sağlık sevgiler..

nurseninhobileri dedi ki...

Ikiside cok nefis gorunuyor ellerine saglik canim.Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...