21 Mart 2011 Pazartesi

"İtalyan Aşkı - İtalyan Mutfağına Dair Bir Serenat"

Zeytinyağına bayılırım, sarımsağa, hamur işlerine ve migrenim olmasına rağmen peynirlere... Üstelik salt doymak için değil; uzun ve geniş bir masada aile fertleri ya da yakın dostlar ile vakit geçirmek için uzun uzadıya yenilen yemekleri de çok severim. Yoksa ruhumun derinliklerinde ben de bir İtalyan mıyım? İtalyan mutfağı dünyanın en zengin ve köklü mutfaklarından biridir, üstelik çizmenin başı ile sonu arasında da bölgesel olarak oldukça farklılık gösterir. Ama en nihayetinde hamur işleri ve sebzeleri ile herkesin aklını çelebilecek lezzet ve görsel güce haizdir.

İtalyan mutfağını bu kadar severken, yabancı kaynakların peşinde kitapçıları gezerken, bundan bir kaç ay önce raflarda “İtalyan Aşkı-İtalyan Mutfağına Dair Bir Serenat”ı gördüğümde kayıtsız kalmam beklenemezdi elbet. Bir yanda ailesinin hikayesini sevgi ile satırlara döken Zeynep Braggiotti, öteki yanda Binnur Akhun Önen tarafından yoğrulan İtalyan ekmekleri... Bu kitap ağız sulanarak okunmaz, baş ucunda tutulmaz da ne yapılır, siz söyleyin...

Üstelik onlar artık ödüllü; Mart ayı başında Paris’te 16.sı düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards 2010′da Dünya Mutfağı Akdeniz kategorisinde Binnur Akhun Önen ve Zeynep Braggiotti, “İtalyan Aşkı” ile Dun Gifford üçüncülük ödülüne layık görüldüler. Tebriklerin peşi sıra iznimi kaptım ve kitaptan leziz sımsıcak bir tarif ile sizlere onlardan bahsetme keyfine eriştim.

Ne yapsam diye düşünürken, bu sabah taze ve sıcak bir ekmek yeme isteği ile uyandım. Kitabı önüme aldım, sayfaları karıştırdım ve Emilia-Romagna bölgesinden, yani çizmenin diz kapağı arkasına gelen yöresinden, Modena’dan pofuduk pideler pişirmeye karar verdim yani tigella...

Tigella için malzemelerimiz;

  • 2 bardak un
  • 1 çay kaşığı hazır/aktif maya
  • 1 küçük kahve fincanı süt (oda sıcaklığında)
  • 1 küçük kahve fincanı su (oda sıcaklığında)
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı şeker

Kaba sıvı malzemeleri, ardında da tuz, şeker, un ve maya olmak üzere kuru malzemeleri ekleyin.

Alışageldiğiniz şekilde yoğurmaya başlayın. Hamur uygun kıvama gelince dinlenmesi için yarım saat bekletin.

Dinlenen hamuru mandalina büyüklüğünde parçalara ayırın.

Unladığınız alanda hamurları yaklaşık bir santimetre kalınlığında açın ve dilediğiniz şekilde kesin. Ben bir kase kullandım ama bardak veya büyük kurabiye kalıpları da aynı işe yarayabilir.

Belirtilen malzeme ile 7-8 tigelle (Tigella’nın çoğulu) elde edebileceksiniz, ancak kestikten sonra kendilerine gelmeleri için yine en az 15 dakika dinlendirmelisiniz.

Dinlenen tigelle pişmek üzere yola çıkmaya hazır artık. Tavanızı bir parça tereyağı ile ısıtın ardında her bir tigella’nın her iki tarafını da bir kaç dakika pişirin.

Bu pidemsi ekmekler ile leziz bir kahvaltı edeceğiniz garanti ama başka nasıl tüketeceğiniz size kalmış, ben pideyi ortadan kesip arasına yumurta ekledim, peynir, domates ve biber ile renklendirdim. Ama, İtalyan mutfağı konusunda tecrübeli kişiler bu pideyi nasıl yer bilmek isterseniz, işte kitabı almak için bir sebep daha, devamı orada...

Evet ilk fırsatta hem yeni tarifler öğrenmek,hem bölge bölge İtalya’yı tanımak, hem de bir aileye dahil olmak için bir adet “İtalyan Aşkı” da siz edinin, 2.baskı yolda... Ayrıca lütfen Gourmand World Cookbook Awards 2010 sayfasını inceleyin; dünya mutfaklarından, tatlılara, sokak yemeklerinden,yaratıcı unsurlara, kütüphanenize katmak, ufkunuzu genişletmek isteyeceğiniz onlarca kitap çıkacaktır orada karşınıza, emin olabilirsiniz.

Mutfak aşkınız daim olsun, afiyet olsun!

13 yorum:

Turta Tadında Yaşamak dedi ki...

Ohh ne müthiş bir sabah kahvaltısı böyle :)
değişik tatları denemeyi hep sevmişimdir ve kitabı çok merak ettim gerçekten.. sanırım bi tane sipariş vereceğim hemen ;)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Allahım:)) Henüz kahvaltısını yapamamış biri olarak bu nasıl bir tabak böyle diyorum:)))
Başka da bir şey demiyorum:)
Yok diyorum...
Ellerine sağlık Özge:))
Sevgili Zeynep ve Binnur'a da başarılarının daim olmasını diliyorum

Sevgiler

Unknown dedi ki...

benim en çok sevdigim mutfak meksika mutfagı.bu ekmek sanki bizim bazlama ekmegimizi andırıyor gibi.ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

Mmm... Eylem hanima katiliyorum, bizim gözlememize cok benziyor ama emin olmak icin mutlak denemek lazim senin tarifini... Ellerine, emeklerine saglik canim benim... Nasil da cani cekiyor insanin sabah sabah.. Neyse benim yürümem lazim.... Coookkk, cokkk yürümeliyim.... Sevgilerimle, güzel bir hafta olsun insallah...

Saglıklımutfak dedi ki...

Oh süper bazlama gibi duruyor ellerine sağlık .

Gulcin dedi ki...

harika gorunuyorlar. Bir kitapta okumustum cok hosuma gitmisti aslinda italyan bayraginin renkleri italyan yemeklerinin uc ayrilmaz parcasini da simgeler diyordu kitap. Beyaz - Sarimsak, kirmizi- domates, yesil - zeytin ve pesto :)

Italyan yemeklerine de bu uc bilesene de bayiliyorum kesinlikle.

Elinize saglik!

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık canım..pofuduk pideler şimdi olsada kahvaltıma eşlik etse :))

minimalist dedi ki...

ben kitabı kitapçıda inceledim ancak nedense içerik olarak benim beklentilerime cevap vermedi ve almaktan vazgeçtim. Aslında ödül de aldığına göre iyi bir kitap.Neyse ben seni takip etmeye daha çok kararlıyım :)))

Limon çiçekleri dedi ki...

Bazlama gibi olmuş ama nefis görüntüler bunlar yaa..Ellerine sağlık.

çeşnici Handan dedi ki...

Nefis olmuş tam kahvaltılık ellerine sağlık Özgeciğim.

GIA dedi ki...

Bu aynı bazlama gibi olmuş, ne hoş bir görüntü. Basit de yapması. Ben de tez vakitte deneyeceğim...

MMO dedi ki...

Harika olmuş! Kitabı da en yakın zamanda edineceğim. :)

Kartanesi dedi ki...

Merhabalar, tarıfınızı gecen yıl bılgısayarıma kaydetmısım, bu hafta yapmak nasıp oldu ve gercekten cok begendık esımle. Annem kayserılı ve bazlama hamur ısı kulturumuz cok genıs, tadı andırmakla beraber ıcındekı sut farklı bır guzellık katmıs... İznınızle tarıfı blogumda paylasıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...