2 Mayıs 2011 Pazartesi

Tam zamanı, zeytinyağlı enginar!

Bazı tarifler vardır, göre-duya yıllar boyu, biliriz ezbere nasıl yapıldığını. Halka mal olmuş tariflerdir; kulaktan kulağa, dilden dile herkesin mutfağına girer ama her yöreye göre de farklılık arz eder. Biri sarımsak koyar, biri salça, biri yağda kavurur, biri yağını en son koyar. Mesela zeytinyağlı enginar, hepimiz biliriz... Kimimiz severiz, kimimiz şifa niyetine mecburen yeriz, kimimiz ağzımıza sürmeyiz ama pişirmeyi biliriz.

Eee! Zeytinyağlı enginar tarifi mi vereceğim size? Evet! Mevsimi gelmiş o kadar taze bezelyenin, körpe enginarın yer vermek gerek sayfalar arasında. Ama yine "Sütüme, Sarelleme Karışma!!!" dokunuşuyla biraz farklılaştırılmış halde...


Zeytinyağlı enginar için malzemelerimiz,

3 adet enginar
250 gr. taze kabuklu bezelye
2 adet orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 limon
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 yemek kaşığı dereotu
1 küp şeker
Tuz

Tarife geçmeden açıklamak isterim, 250 gram bezelye elbette kabuklu haliyle, ayıklanmış hali 100 grama denk geliyor, o da standart bir su bardağını dolduracak kadar oluyor.

Öncelikle enginarları kararmaması için limonla ovuyoruz sonra kuşbaşı doğruyoruz, ardından soğanı rastgele doğruyoruz, sarımsağı bıçağın yanı ile bastırarak acısını çıkarıyoruz ve son olarak havuçları julyen doğruyoruz.


Ben bunun için spiral doğrayıcı kullandım, bu da oyuncaklarımdan biri, ben kendisini "sebze kalemtıraşı" olarak adlandırıyorum. Döndürdükçe havuç şekilleniyor, yemek yapmak zorunluluk olmaktan çıkıp, eğlenceye dönüyor! Merak edenler için adres, Esse - ürünü de detaylı olarak Gefu'nun orijinal sayfasında inceleyebilirsiniz.


Bu kadar oyuncaklardan bahsetmek yeter! Tarifimize kaldığımız yerden devam ediyoruz...

Soğan ve sarımsağı mutfak robotunda incecik kıyıyoruz.


Ardından tencerede 3 dakika 1 yemek kaşığı zeytin yağında sarartıyoruz. Bezelyeleri ekliyor ve iki dakika da onları kavuruyoruz son olarak enginarlar ile havuçlar. Havuç spirallerinin kırılmasını istemediğim için en son ekliyorum. Tuz ve şekerin üzerine 2-3 bardak da su ekleyip orta ateşte 20 dakika pişiriyoruz.


Zeytinyağı eklemek için zamanlama size kalmış. Ben zeytintyağı tadının varlığı hissetmek için ve parlaklığını yitirmemesi için pişme işleminin sonlanmasına yakın ekliyorum. Piştikten sonra arzu ederseniz limon dilimleri ve taze/kuru dereotu ile tatlandırabilir ve süsleyebilirsiniz.


Zeytinyağlılar hakikaten hayat kurtaran, pratik tarifler ve her zaman olduğu gibi standardın dışına çıkmak da bizlerin elinde. "Ben az yesem, yarım kafi..." diyen, sizi kırmamak için yiyen misafirleriniz oluyorsa; serviste zorluk yaşamamak, onların da sizi kırmadan tatmasını sağlamak adına bu metodu tercih edebilirsiniz mesela!

Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

Not: Takibe devam... Gelecek gönderi de sizlerle güzel bir haber paylaşacağım! Sabırsızlanıyorum, kelimelerimi derleyip, toplamaya çalışıyorum!

15 yorum:

zeymurancafe dedi ki...

çok şık bir tabak,bu dogarayıcılardan almak lazım yemege farklılık katıyor,ellerınıze sağlık

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

afiyet şeker olsun...ellerinize sağlık...

mimosacafe dedi ki...

harika olmuş özge! eline sağlık. sunumunu çok beğendim kalemtıraşını da :) tam bana da göre bir oyuncak. patatesler de çok sempatik olabilir onunla di mi? :)tekrar tebrikler bu arada! öptüm seni.

Adsız dedi ki...

slm, tarifinizle evimizde enginar pişecek, bu da yapılacaklar listesine eklendi bile, umarım benim küçük beyim beğenir:))

Unknown dedi ki...

canım maggi yarışmasındaki birinciligin için seni tebrik ediyorum.beni şaşırtmadı sonuç çünkü zaten biliyordum.bu arada ellerine saglık.

Tümay Öztürk dedi ki...

Bu haber benim bildiğim haber mi hihi:)))) Ellerine sağlık canım herkese pay edebilmek için bencede güzel bir yöntem:)

CANBOGAZDAN dedi ki...

Ellerinize saglik. Zeytinyaginin hakkini vermissiniz, en son eklemek en iyisi derler. Bu arada kalemtirasiniza bayildim. Ben de seviyorum mutfak oyuncaklarini. Yalniz daha once tchibo dan bir ende almistim. Sizde de gordum aynisini. Memnun musunuz ondan? Ben pek degilim de.. Acaba ben mi beceremedim kullanmasini...

Ahu dedi ki...

bayılırımmmmm çok sık yaparım ve enginarı böyle küp küp doğrarım :) soğan ve sarımsağın bu hali jülyen doğranmış havuç süper fikir. Sevgiler.
Lavanta Bahçesi .)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Oyuncağına bayıldım çok şeker; sanırım bu akşam bizim mutfakda da z.yağlı enginar olacak, ben çanak formunda sunmayı seviyorum ama böylesi de yerken daha kolay oluyor, ellerine sağlık, şifa olsun :) Sevgiler...

pelince dedi ki...

Tam bir şifa kaynağı,nefis olmuş.. ellerine sağlık..

Kocaman Sevgiler..

Unknown dedi ki...

OYUNCAĞIN GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL.MAGGİ YARIŞMASI BİRİNCİLİĞİNİDE TEBRİK EDERİM CAN-I GÖNÜLDEN.ELLERİNE SAĞLIK ÇOK LEZZETLİ VEDE SÜTÜME SARELLEME KARIŞMA FARKI İLE FARKLI BİR LEZZET OLMUŞ..
SEVGİLERİMLE..

kalpkurabiye dedi ki...

sanırım bu tarifle büyük enginar bulamıyorum diye ağlamalarım sonlanacak:)
küpküp doğrama fikrini tuttum:)
ellerine sağlık canım:)

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Ellerine sağlık canım bende aldım enginar bugün yapacağım inş sevgiler..

Tijen dedi ki...

Evet evet enginar, her zaman ve daima enginar...

Mert Tunçel dedi ki...

bu da çok ilginç bir ürün havuç kalemtraşı www.pazarengo.com da satılıyor

link güvenlidir bakabilirsiniz

http://pazarengo.com/index.php?route=product/product&path=84_85&product_id=135

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...