30 Haziran 2011 Perşembe

Çölyak, gluten ve karabuğday...

Tam olarak adını hatırlamasam da okuduğum bir kitapta çölyak hastalığının nasıl da zor teşhis edildiğinden, bu süreçteki bir hastanın psikolojik sorunları olduğu varsayılarak tedavi edilmekten vazgeçilmek üzereyken, yıllar sonra teşhis konduğunda yemek yemediğinden değil, yediği tahılların emilmediği için kilo alamadığından bahsediyordu. Gluten, işte bu problem... Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gerekiyor. Yani teşhis konduktan sonra sakınmak insanın elinde...

O kitapta karabuğdaydan da bahsediyordu. O sıralar ülkemizde yok, hatta bu hastalığı da ilk kez duymuşum, ama aklımda yer etmiş. Mutluyum ki migrenimi tetikleyenler hariç, gıda maddeleri ile bir alıp veremediğim yok. Karabuğday sevdam da tamamen besleyici değerleri ve doyuruculuğundan. Evet pilavla pek aram yok ama iyi ki bulgur, karabuğday var; kendine has acımsı ama tok, doygun ve fıstıkımsı tadı ile sevdiklerim arasında...

Karabuğdaylı bulgur pilavı için malzemelerimiz,

  • ½ bardak karabuğday
  • ½ bardak bulgur
  • ½ bardak yeşil mercimek
  • 4 ½ bardak su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz – karabiber
  • Süslemek için : Maydanoz

Öncelikle belirtmeliyim bulgur ve mercimek çölyak hastaları tarafından tüketime elverişli mi bilmiyorum ve birazdan sizlerle paylaşacağım tarif tamamen benim karabuğday tüketme halim, dolayısıyla şayet gluten yememeliyseniz doktorunuza bu eklentileri danışmalısınız.

Tüm malzemeler elinizin altındaysa, öncelikle karabuğdayı eski usül ayıklayın, içinde genel gidişata aykırı bir hal-hareket varsa onları kenara ayırın. Dişçi ile uğraşmak istemeyiz durup dururken, değil mi?

Ardından mercimek ve bulgur ile karabuğdayı suyun altında karıştırarak yıkayın, tozundan arınsın, nemlensin.

İnce ince doğradığınız yemeklik soğanı 2 yemek kaşığı zeytinyağı koydunuz tencerede sarartın. Ardından biber salçasını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Bir kaç dakika sonra ıslattığınız bakliyatı tencerenize ekleyin ve kavurmaya devam edin. Karabuğday alıştığınız pilavlık malzemelerin ötesinde su çektiği için 4 ½ bardak suyu da ekleyin ve kaynayınca altını kısın, ara ara kontrol ederek pişirin.

Mercimeklerin de piştiğine kanaat getirdiğinizde, nane ekleyip biraz karıştırın ve pilavınızı dinlendirin. Sıcak veya ılık olarak tüketebilirsiniz. Servis ederken de minik kaplara doldurup ters çevirerek, maydanoz ve kırmızı biber ile süsleyerek sunabilirsiniz.

Dediğim gibi, gluten ile probleminiz varsa öncelikle doktorunuza danışın. Yoksa ilk bulduğunuz karabuğday ile bu pilavı yapın. “Karabuğday nedir?” derseniz bir Google’da aratın, ben yönlendirmiş olmayayım. “Nerde bulurum?” derseniz Migros, Tansaş ve Makrocenter’larda kendisine rastlanabildiğini duydum. Karabuğdaylı tariflere yenisini ekleyebilirim, takibe devam...

Sağlık olsun, afiyet olsun...

12 yorum:

pembe kekik dedi ki...

Çok güzel bir yazı ve çok güzel bir tarif olmuş.Emeğinize elinize sağlık.Paylaşımınız için teşekkürler.

Sevil Şahin dedi ki...

Özgecim gercekten çölyak hastalarının durumları çok zor rabbim yardımcıları olsun.
Senin tarifinde süper olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

güzel ve leziz bir tarife benziyor....ellerinize sağlık...

Saglıklımutfak dedi ki...

gerçekten çok besleyici ellerine sağlık canım

kitchenart-ist dedi ki...

özgecim, kara bulguru denemiştim ancak buğdayı hiç denememiştim. denemek lazım mutlaka. kolay bulabilirmiyiz peki, marketlerde gözüme çarpmamıştı hiç?
sevgiler,

Narince dedi ki...

Ohh niss gibi, pilav het türlüsüyle aşkımdır, ellerine sağlık sevgili Özge.

yemekbiraşk dedi ki...

buğdayında onlarla beraber ön pişirme yapmadan kolayca pişmesi enteresan.. tarifi çok beğendim.. eline sağlık canım..

mimosacafe dedi ki...

Mercimek yiyebiliyor çölyak hastaları fakat bulgur, arpa buğday yiyemiyorlar ne yazık ki. Ben de yakın zamanda bir araştırma yapmıştım bu konuda oradan hatırımda kalan bilgiler. Pilav nefis görünüyor Özgecim, karabuğday hiç denemedim ama seveceğime adım kadar eminim :) Mercimekli bulgur pilavı bizim yörenin klasiklerindendir, içine bi de kara buğday ekledik mi değmeyin keyfimize ohhh miss :))

Tijen dedi ki...

Son zamanlarda pek çok kişiden buğday alerjisi sorunu yaşadıklarını duymaya başladım. Neden acaba? Bana yaşam tarzlarımızla ilgiliymiş gibi geliyor. Belki de değildir tabii...

Tarifkolik dedi ki...

Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor, sevgiler

zoitsa dedi ki...

babam gluten hastası ve maalesef bulgur pilavı yasak :(buğdaydan arpadan üretilen aklınıza gelebilecek herşey yasak..

GÜLENGÖRÜCÜ hobi dünyası dedi ki...

Bende colyakliyim yaklaşık 1 aydır öğrendim karabugdayda acaba glüten yokmu doktor buğdayın herturlusunu yasakladı

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...