20 Haziran 2012 Çarşamba

Taze baharat kattım, poğaça hamuru yaptım!


Aç da olsam tok da olsam, Kadıköy çarşısının yarattığı his hep aynıdır bende, kendimden geçerim ağzım sulanır; bir türlü engel olamam kendime, hiç denemediğim şeyler alabilirim oradan (bkz. demirhindi, yıldız meyvesi, kumkat kurusu vb).Geçtiğimiz Cumartesi günü, işte bu hisler ile, taze yeşil baharat  alırken (aslında reyona saldırırken) buldum kendimi birden. Çok sık almazdım eskiden artık taze kekiğe dadandım mesela, hep Home TV yüzünden. Ete, tavuğa, balığa, salataya her şeye uyum sağlıyor. Maydanoz, nane zaten vazgeçilmezlerim; taze pırıl pırıl yapraklı fesleğen bulursam da asla “hayır” demem. (Bulgur pilavına bir yakışır ki sormayın.)


Annemin bir poğaça hamuru tarifi vardır, gittiğimde hep derin dondurucuda minik parçalar halinde olur, hemen çözdürür misafir gelecekse ya da akşam üzeri keyifle çay içilecekse ailece pişiriverir. İşte o hamuru denedim bu bahsettiğim yeşillikler ile yani taze baharat ile... Yine nereden nereye, tarife geçmem belki de en iyisi!

Taze baharatlı poğaça hamuru için malzemelerimiz;
  • 2 su bardağı taze baharat (Maydanoz, nane, kekik, fesleğen)
  • 2 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  •  ½  çay bardağı zeytin yağı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme margarin (oda sıcaklığında erimiş)
  •  ¼  çay bardağı su
  • 50 gr peynir (hamura eklemek için)


Baharatı iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayın, kokuları birbirine karışsın, belirgin şekilde tane tane kalmasın, aynı gavurdağ yapar gibi.


Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve iyice yoğurun. 


Ardından dinlenmesi için streç filme sarıp buzdolabına koyun veya kolay çözülebilecek parçalara ayırarak derin dondurucuya atın, böylece kısa bir süre sonra gelecek misafirden haberdar olduğunuzda ya da arkadaşlarınıza giderken şipşak poğaça yapabilir ve “aman da ne marifetli şu kadın” iltifatlarından keyifle işitebilirsiniz. (Annem sağolsun!)


Ben ne yalan söyleyeyim kolaya kaçtım; hamuru denemek, o baharatların tadına varmak için acilen, açmadım un serpip de tezgaha, arasına peynir koyup da poğaça yapmadım. Onu da yapacağım! Ama minik toplar hazırladım, mini minnacık. Sonra yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim onları ve önceden ısıttığım 160 C o fırında 20 dakika – geçmek bilmeyen bir yirmi dakika – boyunca pişirdim. Ara ara kolaçan etmeyi de ihmal etmedim tabi, hamurunda peynir var ne de olsa yansın istemem.


Minik poğaça hamurundan tuzlu kurabiyelerim pişerken gelen telefon ile, hani derler ya neye niyet neye kısmet, kendimi elimde bir kutu kurabiye ile zili çalarken sonra da çeyiz açarken buldum birden bire... İşin özeti şu, bu poğaça hamurunu hazırlayın dursun dolapta, elbet çıkar bir kısmetlisi, benden söylemesi!


Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!

8 yorum:

Kuzzine dedi ki...

Harika olmuş.Eskiler hep hazırlıklı olurlar zaten.Her an ikram edecek bir şeyleri olur zulada :)
Nihayet okulları kapattığımız için her güne bir tarif deniyorum. Bugünkü de bu olsun. Çok teşekkürler; sevgiler
Çiğdem

bir dilim bir tutam dedi ki...

Gercektende fena fikir degilmis…Bende bu tür pogaca yaparim…Ama birdahaki sefer baharatlari seninki gibi daha bol kullanmayi düsünüyorum…..Sevgiler

queen_ff dedi ki...

Gerçekten nefis gözüküyor.En kısa zamanda bende deneyeceğim ;)
Ellerinize sağlık :)

Tarifkolik/Öznur dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, sevgiler

LeylaK dedi ki...

Nefis nefis nefis olmuş, bayıldım. Ben dereotlu denemiştim ama böyle bol taze otlu bir poğaça çok daha lezzetli olur. Mutlaka deneyeceğim....

sibelinmutfagi dedi ki...

ellerine sağlık bende böyle otlu poaçalara bayılırım

Saglıklımutfak dedi ki...

Bende sıklıkla biberiye ve rezene kullanırım. Özellikle calzone yapımında. Ellerine sağlık Özgecim ;)

hay sana ne dedi ki...

şimdi fırına koydum. 10 dakika sonra gelen kokular zorlayıcı. taze baharat yerine salami, zeytin ve biraz çörekotu ekledim

seneler sonra ilk hamurişi denemem
çok özendirdiniz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...