Aç da olsam tok da olsam, Kadıköy çarşısının yarattığı his
hep aynıdır bende, kendimden geçerim ağzım sulanır; bir türlü engel olamam
kendime, hiç denemediğim şeyler alabilirim oradan (bkz. demirhindi, yıldız
meyvesi, kumkat kurusu vb).Geçtiğimiz Cumartesi günü, işte bu hisler ile, taze
yeşil baharat alırken (aslında reyona
saldırırken) buldum kendimi birden. Çok sık almazdım eskiden artık taze kekiğe
dadandım mesela, hep Home TV yüzünden. Ete, tavuğa, balığa, salataya her şeye
uyum sağlıyor. Maydanoz, nane zaten vazgeçilmezlerim; taze pırıl pırıl yapraklı
fesleğen bulursam da asla “hayır” demem. (Bulgur pilavına bir yakışır ki
sormayın.)
Annemin bir poğaça hamuru tarifi vardır, gittiğimde hep
derin dondurucuda minik parçalar halinde olur, hemen çözdürür misafir gelecekse
ya da akşam üzeri keyifle çay içilecekse ailece pişiriverir. İşte o hamuru
denedim bu bahsettiğim yeşillikler ile yani taze baharat ile... Yine nereden
nereye, tarife geçmem belki de en iyisi!
Taze baharatlı poğaça hamuru için malzemelerimiz;
- 2 su bardağı taze baharat (Maydanoz, nane, kekik, fesleğen)
- 2 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı sirke
- ½ çay bardağı zeytin yağı
- 1 yemek kaşığı tepeleme margarin (oda sıcaklığında erimiş)
- ¼ çay bardağı su
- 50 gr peynir (hamura eklemek için)
Baharatı iyice yıkadıktan sonra ince ince doğrayın, kokuları
birbirine karışsın, belirgin şekilde tane tane kalmasın, aynı gavurdağ yapar
gibi.
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve iyice yoğurun.
Ardından dinlenmesi için streç filme sarıp buzdolabına koyun veya kolay
çözülebilecek parçalara ayırarak derin dondurucuya atın, böylece kısa bir süre
sonra gelecek misafirden haberdar olduğunuzda ya da arkadaşlarınıza giderken
şipşak poğaça yapabilir ve “aman da ne marifetli şu kadın” iltifatlarından
keyifle işitebilirsiniz. (Annem sağolsun!)
Ben ne yalan söyleyeyim kolaya kaçtım; hamuru denemek, o
baharatların tadına varmak için acilen, açmadım un serpip de tezgaha, arasına
peynir koyup da poğaça yapmadım. Onu da yapacağım! Ama minik toplar hazırladım,
mini minnacık. Sonra yağlı kağıt serdiğim tepsiye dizdim onları ve önceden ısıttığım
160 C o fırında 20 dakika – geçmek bilmeyen bir yirmi dakika –
boyunca pişirdim. Ara ara kolaçan etmeyi de ihmal etmedim tabi, hamurunda peynir
var ne de olsa yansın istemem.
Minik poğaça hamurundan tuzlu kurabiyelerim pişerken gelen telefon
ile, hani derler ya neye niyet neye kısmet, kendimi elimde bir kutu kurabiye
ile zili çalarken sonra da çeyiz açarken buldum birden bire... İşin özeti şu,
bu poğaça hamurunu hazırlayın dursun dolapta, elbet çıkar bir kısmetlisi,
benden söylemesi!
Sofralarınız renk dolsun, afiyet olsun!
8 yorum:
Harika olmuş.Eskiler hep hazırlıklı olurlar zaten.Her an ikram edecek bir şeyleri olur zulada :)
Nihayet okulları kapattığımız için her güne bir tarif deniyorum. Bugünkü de bu olsun. Çok teşekkürler; sevgiler
Çiğdem
Gercektende fena fikir degilmis…Bende bu tür pogaca yaparim…Ama birdahaki sefer baharatlari seninki gibi daha bol kullanmayi düsünüyorum…..Sevgiler
Gerçekten nefis gözüküyor.En kısa zamanda bende deneyeceğim ;)
Ellerinize sağlık :)
Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık, sevgiler
Nefis nefis nefis olmuş, bayıldım. Ben dereotlu denemiştim ama böyle bol taze otlu bir poğaça çok daha lezzetli olur. Mutlaka deneyeceğim....
ellerine sağlık bende böyle otlu poaçalara bayılırım
Bende sıklıkla biberiye ve rezene kullanırım. Özellikle calzone yapımında. Ellerine sağlık Özgecim ;)
şimdi fırına koydum. 10 dakika sonra gelen kokular zorlayıcı. taze baharat yerine salami, zeytin ve biraz çörekotu ekledim
seneler sonra ilk hamurişi denemem
çok özendirdiniz :)
Yorum Gönder