18 Eylül 2010 Cumartesi

Hem Tatlı, Hem Tam Tahıllı

Mevsim geçişi; gündüz ısınan, gece soğuyan hava derken, bünyem yine kendinden geçti. Sabah tam tahıl ve süt ürünlü kahvaltı ile şen şakrak yediğinden memnun doymuş mide, hava kaparsa gün ortasında tutturuyor “tatlı” diye! Yürüyüşle formda kalan vucüdu dinleyen kafa ise isyanlarda, yesin istemiyor haklı olarak, midenin şımarıklığını bastırmak istiyor, ama midede çanlar çalıyor TAT-LI TAT-LI.

Şart oldu yine, midemin kafamdaki “tatlı” yaygarasını giderecek, onu baharat ile şaşırtacak, sağlıklı ve doyurucu bir tarif üretmek. Balkabağı hasat mevsimi de son hız devam ederken, iki mevzuyu bir güzel bağlamak gerek değil mi ama?

Balkabaklı (Mini) Kekler” için malzemelerimiz,

  • 1 tam ½ su bardağı tam buğday unu
  • 1 tam ½ çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tam ½ su bardağı balkabağı rendesi
  • ½ su bardağı yağsız süt
  • ¼ su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • ½ su bardağı şeker
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı muskat
  • ½ çay kaşığı zencefil
  • ½ çay kaşığı karanfil

Üzerine serpmek için,

  • ½ çay kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Fırını önceden ısınması için 175 dereceye ayarlayın. Karanfilleri havanda ezip, muskatı rendeledikten sonra, bir kase de kuru malzemeleri (un, kabartma tozu ve baharat) harmanlayın.

Diğer bir kase de ise önce şeker eriyene kadar yumurta ile çırpın, ardından yağ, süt ve ince rendelediğiniz balkabaklarını ekleyerek karıştırmaya devam edin.

Islak malzemeyi karıştırma işleminiz bitince, kuru malzemeleri de üzerine (dilerseniz eleyerek) ekleyin ve havalandırarak karıştırma işlemine devam edin. Tüm malzemelerin iyice harmanlandığı bir kek hamuru elde edene kadar karıştırmaya devam...

Kek hamuru hazır olunca, dilerseniz dilim dilim servis edebilecek formda bir kalıba/tepsiye, tepsiyi biraz yağlayıp dökebilirsiniz ya da pratik bir çözüm olarak muffin kalıbı diye geçen minik kek kalıplarını tercih edebilirsiniz. Tarifte yağ olduğu için ve ekstra yağ kullanmamak için ben kalıpların içine kek kağıdı koyuyorum.

Hamuru kalıba, kalıpları ¾ oranında doldurarak paylaştırdıktan sonra üzerine süslemek için biraz tarçın ve toz şeker serperek 25-30 dk. süre ile fırınlayabilirsiniz.

Pişip pişmediğinin kontrolünü, alışılagelmiş bir yöntem olan kürdan ile yapabilirsiniz. Batırdığınız kürdan tertemiz, hamur bulaşmadan çıkıyor ise hazırız!

Bir bardak yağsız/az yağlı süt veya çay/kahve ile bir mini kek, mis gibi! Yeni çıktıysa fırından bir asla yetmez, o ayrı... Ama hepsini tek seferde tüketmeyin, iş günü içersinde bünyenin çığlıklarını bastıracak ara öğünler lazım bize!

Afiyet olsun,

1 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Aman efendim,ne güzel lezzet ve görüntülerrr.Ellerin dert görmesin,sevgilerrrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...