7 Ekim 2010 Perşembe

Canınıza Kulak Verin...

Mutfağa girince şartlanmış halde malzemeleri yıkar, hazırlar, pişirir ve bir çırpıda yer misiniz yoksa; keyifle, huzur içinde ve sakince bir seremoni mi yaparsınız? Önce sebzeleri, meyveleri dinler ve sonra içinize döner kendinize ne istediğinizi sorar mısınız?


Tassos Boulmetis’in Türk-Yunan ortak yapımı, Türkçe’ye “Baharatın Tadı” olarak çevrilen filmi “A Touch of Spice”ı izleyenler ve Tijen İnaltong’un “Mutfakta Zen” kitabını okuyanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır. İç sesinize kulak verip dile getirdiklerini, sebzelerin size fısıldadıkları ile birleştirdiğinizde, ıspanak belki de o gün mutfağınızda alışılagelmiş şekilde pirinç ile biraraya gelip, ekmek bandırılası bir yemeğe dönüşmeyecek...

Hani deriz ya “Canım istedi” o zaman, bu yazı üzerine canınıza daha iyi kulak verin, buzdolabını, bakliyat dolabını bir açın, fısıltıları işitin, kokuları algılayın. Atıştırmaya değil, içinizden gelen çığlıkları yatıştırmaya yönelik hareket edin bugün. Bugün kendiniz için (bir iyilik) pişirin! Öyle ki içinizden gelen ses size zaten neye gereksinimizin olduğunu söyler, canınız et çeker, makarna çeker, dolma ister... Haydi bugün olması gerektiği için değil, kendiniz için girin mutfağa! İşte böyle, mutfakta zaman su gibi geçer huzurla, ona da zaman harcamak/öldürmek denilmez...

Bugün benim canım, salata istedi mesela... Açtım dolabı ıspanak seslendi, kıvırcığa arkadaşlık etmek istemiş; sebzelik tıkırdadı, mandalina kafayı uzattı, “geleyim mi?” dedi, kıramadım “gel buluruz bir yolunu” dedim. Baharat alacakken yaban mersini “kuruyup kaldım burada tazeler hayat versin bana” dedi, onu da aldım yanıma, ardından turp ile kırmızı soğan da koştu tabağıma... Derken bir kase rengarenk salata çıktı ortaya, buyrun tarifi aşağıda!

Sebzeli Meyveli Renkli Salata için malzemelerimiz;

  • 1 su bardağı ıspanak
  • 4 yaprak kıvırcık
  • ¼ kırmızı soğan
  • 1 minik turp veya ¼ büyük turp
  • ½ mandalina
  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş yaban mersini

Salata sosu için,

  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber

Ispanakları ve kıvırcık salata yapraklarını, iyice yıkandığına, kumlu kalmadığına emin olduktan sonra iri iri doğrayın, dilerseniz bizzat ellerinizle parçalayın ve bir tabağa alın. Üzerine ince ince doğradığınız soğan ve turp dilimlerini ekleyin. Sonra olarak rastgele keserek suyunun da çıkmasına fırsat verdiğiniz mandalina dilimleri ile kurutulmuş yaban mersinlerini salata tabağına ekleyin.

Salatanın üzerine ayrı bir kasede karıştığınız sirke, su, zeytinyağı ve limon suyu ile baharattan oluşan sosu dökün ve karıştırın. Sebzeler ve meyveler kaynaşsın, tuz ve limon ile birlikte suyunu salsın, iyice karışsın, farklı kokular gelsin burnunuza ve yavaş yavaş çiğneyerek tadına varmak üzere bir çatal alın...

Hayatı farkına varın, ağız tadıyla...

15 yorum:

Duru Mutfak dedi ki...

Ben de salataya meyve ve kuruyemiş karıştırmayı seviyorum. Güzel gözüküyor bu salata da, ellerine sağlık.

yemekaski.com seçil dedi ki...

Bazen acelem varsa şartlanmış gibiyim :) bazende keyifle hazırlıorum yemekleri.. ama salata hazırlama aşamanız süper olmuş sizin bende kulak vereyim artık :)) ellerinize sağlık.. sevgilerrr..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Özgecim ellerine sağlık ne kadar güzel anlatmışsın..

Tadınıda çok merak ettim şimdi ama bu akşam belki ben kulak verip bu seslere kendim için bir şeyler yaparım:)

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Kesinlikle çok haklısınız, bazen midemizin açlık seslerini değil, kendi iç sesimize kulak vermeliyiz. Hayatınızdan renkler eksik olmasın...
Sevgiyle...

Saglıklımutfak dedi ki...

Sanki beni yazmışsın. ben konuşurum o sebzelerle baharatlarla. aynı çiçeklerle konuşulduğu gibi:) salata süper ellerine sağlık. filmi izlemek gerek

pelince dedi ki...

Bencede her birleşim şahane olur.. Sevgi kattınmı içine işlem tamamdır ;)
afiyet olsun..

Tijen dedi ki...

Harikasın Özge!
Kitaptan bahsettiğin için teşekkürler, iç sesini dinlediğin için daha da çok teşekkürler (evren adına)...

Narince dedi ki...

Filmi birkaç kere izledim hem de. Astronomi ve gastronomi:))

GIA dedi ki...

Harikasın:)
Maalesef artık canımın-bedenimin ne istediğini hiç sormuyorum. Ne büyük eksiklik aslında.
Sorsam da, salata der mi onu bilemem? Ama neden demesin ki? İlla patates kızartması üstü nutella diyecekmiş gibi şartlandırıyoruz kendimizi. Oysa pekala sade bir çorba veya çeşnili bir salata isteyebilir.
Az işim olan bir haftasonu, ben de bu seansı yapacağım:) Buzdolabını açıp, gerçekte ne istediğimi düşüneceğim.

Tümay Öztürk dedi ki...

Walla keyifle yemek yemeyi sevenlerdenim. Çok güzel yazmışsın...

Benhurum dedi ki...

Yok Özgecim o kadar vaktim yok maalesef, işten koşarak gelir ellerimi yıkar üzerimi değişir yine koşar adımlarla mutfağa koşar gerekeni yapzrım:) Ancaaak sebzeler ve baharatlar ile olan yakın dostluğum bu son sürât dakikalar birbirlerini en iyi şekilde ifade etmeyi ihmal etmez:))

Nefis bir paylaşım harika bir anlatım enfes bir sunum herşey harika zevkle okudum tüm detayları hatta baharat karışımını. Mutlaka deneyeceğim zira biliyorsun bahat deyince gözüm dönüyor:))

İyi haftasonları canım.

seda dedi ki...

Cok güzel valla. Bayilirim bende herseyi karistirmaya. SEbze ile meyve tatli ile tuzlu insan tadini sevdikten sonra aliskanliklarimiza uymamiz sart degil dimi. Sana aynen katiliyorum. Ellerine saglik. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ağzım sulandı valla :) Açıkcası hiç içinde mandalina olan bir salata yemedim, farklı lezzetlere açık olmak lazım tabii ki :P
İnşallah denerim bu salatayı. Salata delisi biri olarak beğeneceğime inanıyorum..

Ellerinize sağlık :)

Adsız dedi ki...

My cousin recommended this blog and she was totally right keep up the fantastic work!

hulla dedi ki...

merhaba...
sizi beğenerek takip ediyorum...
bu salatayı bende ıspanak+elma+portakal ile yapıyorum.
hepsi ayrı bir tat katıyor...
ellerinize sağlık...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...