Bana gelince, kişilere olan sevgimi hiç sorgulamadım, sevginin “en”i olmaz, herkesi kendince seversin; dersler ayrı, onlarla hiç bağ kuramadık zaten, ama güncel hayatıma uyarlarsam şayet soruyu işte benden ilk “en”. Sebzeciyim ben, bakliyatçıyım, et ile kaynaşamadım gitti. En çok sebze, meyve seviyorum ben; tazesinden, kıtır kıtır, sulu, leziz ve mevsiminde... Elma mı köfte mi deseniz, kaburga mı bezelye mi deseniz, kim galip gelir bana bakınca bir çırpıda çözersiniz!
Ete çok da meraklı olmayınca; sebzeye, meyveye dair daha çok tarif olacak burada, ara ara ete de yer olacak tabi satır arasında ama, mesela bugün brokoli var fırında...
Fırında brokoli ograten için malzemelerimiz,
- 500 gr. brokoli
- 150 gr. süzme yoğurt
- 1 su bardağı cheddar peyniri (Kaşar da olabilir.)
- 1 çay kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
- Tuz – karabiber
Brokolileri çiçeklerine ayırın ve iyice yıkayın. Buhar tenceresine yerleştirin ve 8-10 dakika süre ile haşlayın. (Brokoli ile yarı yarıya karnıbaharda kullanabilirsiniz dolapta kalmışsa.)
Brokoliler haşlanırken, bir kapta rendelenmiş peynir, süzme yoğurt, hardal ve baharatı karıştırın.
Haşlanan brokolileri soğuk suya atıp çıkarın, cam veya seramik fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine hazırladığınız yoğurtlu peynirli karışımı dökün. En üste de ekmek kırıntılarını serpin.
Önceden ısıtılmış 170-180 °C fırında, 20-25 dakika veya üzeri altın sarısı kızarana kadar fırınlayın.
Süt ürünlerini tüketen ancak et yemeyen vejeteryanlar için, ana yemek olarak ideal olan bu tarif, et tüketenler için de et yemeklerinin yanında, antioksidan niyetine garnitür olabilir pekala...
Sağlık olsun, afiyet olsun...