1 Eylül 2010 Çarşamba

"Acı Şeker"den Tatlı Tarif...

Son günlerde elimden düşürmediğim bir kitap, sürekli tükettiğim bir gıda hakkında ne kadar da cahil olduğumu hissettirdi bana. Deniz Gürsoy’un “Acı Şeker” isimli kitabını okuyunca deyimlerimizi, alışkanlıklarımızı, adetlerimizi bir kez daha düşündüm. Siz de aklınıza getirin haydi, “tatlı” ile alakalı olanlar dikkatinizi çekecektir! İş tatlıya bağlanır, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır, tatlı yenir tatlı konuşulur...İnanır mısınız bu deyimlerin hepsinin arkasında tarih var, yüzyıllar öncesinin yaşanmışlıkları var...

Peki farkında mısınız? Misafirliğe giderken, yeni eve, bebek tebriğine, yaş günü kutlamasına, hatta “geçmiş olsun” demeye elimizde hep tatlı olur bir kutu... Pekala mutsuzken, canımız sıkkınken, tatlıda aramaz mıyız çareyi? Sizce neden? Tatlı, mutlu günler ile bağdaşmıştır zihnimizde, mutsuzken mutluluğu tatlıda aramamız sizce de normal değil mi?

Şimdi bugüne dek Sütüme Sarelleme Karışma’nın içeriğini bir düşünelim; tatlı seviyoruz, dışarıda yediğimizi evde mutlaka yapmayı deniyoruz ve sıradan tüketim şekline karşı geliyor, standart formun dışında lezzeti arıyoruz!... O zaman acaba bugün ne yapıyoruz?

Acı Şeker”i okuyunca, “Atalarım neler neler yapmış şekerden ben de yaparım, ne var bunda” dedim bir anda... Buyrunuz “Kolay Cezerye” var bugün sırada!!!

Kolay Cezerye” için malzemelerimiz;

  • 1 kg havuç
  • 250 gr. bisküvi
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket hindistan cevizi tozu - süslemek için

Cezerye yapmaya başlamak için öncelikle ana madde olan havuçları rendeleyin.

Rendeleme işlemi bitince tencereye sütü koyun ve ara ara kontrol ederek, kaynatın. Havuç ve toz şekeri, süte ilave edin ve şeker eriyene dek karıştırın. Bu karışımı yarım saat süre ile kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Bisküvileri, pratik bir şekilde mutfak robotu yardımıyla un haline getirin.

Havanda dövdüğünüz, dişe gelir kıvamdaki cevizleri ile kaynamış sütlü karışımın içine ekleyin.

İyice karıştırınca, hamur benzeri bir karışımınız olacak.

Şimdi dilerseniz bu hamura şekil verebilir ve soğuduktan sonra keserek cezerye dilimlerinizi hazırlayabilirsiniz ya da dilerseniz benim gibi minik cezerye topları yapabilirsiniz.

Deniz Gürsoy’un vermiş olduğu tarife, kendimce naçizane bir kaç ekleme yaptım. Cezerye toplarını süslemek için hindistan cevizi tozu kullandım ve tadını vurgulamak için deneysel olarak bir kısmında karabiber ve karanfil kullandım. Karabiber eklerken elimi korkak alıştırmışım, havuç aroması içinde karabiber çok derinden geldi. Siz daha cesur davranabilirsiniz. Ama karanfil! Damak zevkinize uygun olacağına inanıyorsanız şayet, bir kısmında denemeye dener!

Hamurumsu karışımın üzerine, havanda dövüp toz haline getirdiğiniz karanfili veya karabiberi dökün, hamurumsu karışımı parmak uçlarınız ile biraz karıştırın ve aynen yuvarlayın, ardından yine hindistan cevizi... Hazırlıklar tamamlandıktan sonra aklıma geldi, toz veya taze zencefil de denenebilir.

İtina ile kaydedin defterinize adını lütfen ve Deniz Gürsoy’un onlarca kitabından “Acı Şeker” isimli olanı (da) mutlaka okuyun! Ve unutmadan, bu kitabı okuyup ezberledikten sonra, sadece “cezerye” tarifi ile yetinebileceğimi düşünmüyorsunuz değil mi? Takibe devam...

Siz bu satırları okurken, ben ve kırmızı cezerye paketlerim aile fertlerine, arkadaşlara tattırılmak üzere yola çıktık bile...

Afiyet, bal, şeker olsun...

6 yorum:

papatya dedi ki...

Tam da yemege oturmaya hazirlanirken gelen bu nefis cezerye toplarini kahve ile birlikte yuvarlarken agizma, diyette oldugumu unutuvermisim birden! Aman diyetisyenim duymasin! Tadı ve tatlısı tam kıvamında ve de çok lezzetli! Kahve ile de super gitti hani:)) Ellerine saglik Ozge!cim

Betül KAVAL dedi ki...

çok severim bende. ellerine sağlık canım..

sevgiler

pelince dedi ki...

Nefisss ,eline sağlık..

Behiye Sönmez dedi ki...

hep duydum,gördüm ama hiç tatmadım..hep de merak ederim,denenceklere kaydettim :)

ellerinize sağlık

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok severim,çok hoş görünüyor,ellerine sağlık, biz yeyemediğimize göre, yiyenlere afiyet olsun,sevgimle öptüm.....

Ordanburdanhayattan dedi ki...

benim de bu ara aklımda böyle meyveli toplar var hep, üzerine de bol çikolata sosu. harika görünüyor. ellerine sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...