3 Eylül 2010 Cuma

Mutfakta Herşey Mümkün...

Yemek denilince akla genel soyut ve somut tüm kavramlar; lezzet, doku, sunum, içerik vb; bence insanın hayal gücü ile bağıntılıdır! Örnek olarak, eminim pek çoğunuz okuyunca istemsizce suratını buruşturacak ama, adını duymuş olabileceğiniz bir zamanların hamur işi ustası günümüz yazarlarından, David Lebovitz pek çok kişinin pastırmayı sevdiğini düşünerek şekerli pastırmalı bir dondurma yaratmıştır. Dediğim gibi tabağınızın sınırı, hayal gücünüz ve açık fikirliliğiniz ile paralel! Baharat denemekten, karıştırmaktan, pişirme methodunu değiştirmekten korkmayın! En kötü ne olabilir ki? Sevmezsiniz, ama elbet birileri sevecektir... Çizgi filmlerdeki efektler ile mutfak havaya uçmaz ya...

David Lebovitz’in burada sözünü ettiği pastırma, domuz pastırması (bacon), biz ise bugün minik sandallar yapacağız ve bildiğimiz dana pastırması kırıntıları ile tatlandırıp, fırına süreceğiz... Pastırmadan aklıma geldi, dondurma tarifi vermeyeceğim, yanlış izlenime kapıldınız...

Rengarenk dolgulu kabak sandalları” için malzemelerimiz,

  • 2 adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy soğan
  • ½ domates
  • ¼ kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak
  • ¼ çay kaşığı köri
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • ¼ çay kaşığı toz kırmızı biber
  • ½ çay kaşığı kekik
  • 3 yemek kaşığı kaşar peynir
  • 4-6 dilim pastırma
  • Süslemek için maydanoz ve frenk soğanı (chives)

Kabaklar ve iç hazırlığı ile uğraşırken ısınması için öncelikle fırını 200°C ye ayarlayın. Farkettiyseniz, kabakları haşlamıyoruz, pratik ve leziz bir tarif, bana güvenin... İyice yıkadığınız kabakları boylamasına ortadan ikiye kesin. İki ucunu düzeltin.

İçlerini kaşık ile mümkün olduğunca oyun, aynen minik sandallar gibi ve oyma bitince kabakları bir kenara bırakın, iç hazırlığına başlıyoruz...

Kabak içlerini, soğanı, kırmızı biberi ve domatesi küçük parçalar halinde kesin. Domates gözünüze az gelmesin, sadece renklendirmek, tatlandırmak için, sulu olmasını istemeyiz.

Öncelik soğanların; bir yemek kaşığı sıvı yağda hafif rengi dönene kadar kavurun, ardından (tercihen havanda dövdüğünüz veya bıçağın yani ile ezdiğiniz) sarımsağı ve köriyi ekleyin, bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin.

Kavurma işlemi sonlanınca, soğanı bir kaseye alın ve teflona pastırmaları koyun. Renkleri dönüp, gevrek olana dek pişirin. Bu tarifte hem kıtır dokusu, hem de aroması için pastırma kullanıyoruz, tamamen tercihe bağlı, evde yoksa özel olarak almaya gerek yok!

Kaseye soğanların ardından; kekik, toz kırmızı biber, tuz, küçük kesilen kabak parçaları, domates, kırıntı haline getirilen pastırmaları ekleyin ve iyice karıştırın. İç malzememiz işte hazır!

Bir kaşık yardımıyla iç malzemeyi, kabakların içine doldurun ve üzerine rendelemiş olduğunuz kaşar peyniri serpin.

Önceden hafif yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye/borcama yerleştirdiğiniz rengarenk dolgulu kabak sandallarını, hazırlık süresince ısınan fırında 20-30k. süre ile fırınlayın.

Fırından çıkarınca, dumanı üzerindeyken, yeşillikler ile süsleyerek, mümkün ise hemen servis yapın.

Tarif ve malzemeler uzun gözükmesin gözünüze, karıştırırken, doğrarken, baharat serpip, koklarken su gibi akıp geçiyor zaman... Mutfakta cesur olun, kontrol sizde!

Afiyet olsun,

2 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; ne hoş bir anlatım olmuş,resimler dahada güzel,ellerine sağlık,sevgimle kal...

Beyza Yücel dedi ki...

Çok güzel ve pratik olmuş,çok da güzel anlatmışsın. Ellerine sağlık:)
sevgiler.
kitchenart-ist

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...