11 Eylül 2010 Cumartesi

Sarı Sonbahar Çorbası

Sonbahar ne büyük bir hışımla gelmişti değil mi? Yaz bitiyor dedik, resmi olarak sonbahar başlar Eylül olunca, dedik ve bir anda 10-13 derece birden soğudu hava. Sıcak havalarda, soğuğu aradık durduk, bir anda gelince de ne giyeceğimizi şaşırdık, hazırlıksız yakalandık.

Hazır sonbahar gelmiş; soğuk içeceklere, yazlık yiyeceklere de doyduk (sayılır) malum. O zaman bugün doyurucu ve lezzetli bir çorba yapalım. Ayrıca yarın hava yine soğuyacak diyorlar, biz de hazırlıklı olalım. Hem hazırlaması basit olsun, hem de farklı bir tada şahit olsun damağımız. Kayleigh’den öğrendiğim ve bizim mutfağımıza uyarladığım bu çorba, işten gelince, özellikle kısacık bir süre içerisinde yapılabildiği için, her mevsim favorilerim arasında geçtiğimiz 2 yıldır...

Baharatlı Patates & Soğan Çorbası” için ana malzemelerimiz,

  • 2 büyük patates
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 ½ bardak su
  • 2 tavuk bulyon
  • 2 yemek kaşığı yağ
  • Karabiber

Çorbaya dahil edilecek baharat karışımı için;

  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz veya 1 tatlı kaşığı taze zencefil
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • ½ çay kaşığı toz tarçın
  • 2 yemek kaşığı su

Soğanları ve patatesleri rastgele doğrayın, canınız nasıl isterse, önünde sonunda blender ile parçalanacak nasıl olsa...Ancak patatesleri küçük parçalara bölün ki, çabuk pişsin. Sarımsağı da rendeleyin, hepsi bir kenarda dursunlar.

Bir kase de zencefil, kimyon, safran ve tarçını su ile karıştırın.

Tüm malzemeler hazırsa, hadi tencereler çıksın meydana!

Öncelikle 2 yemek kaşığı sıvı yağ döktüğünüz tencerede 2 dakika süre ile soğanları soteleyin, ardından sarımsak ekleyin ve 2-3 dakika daha sotelemeye devam edin. Toz yerine dilerseniz taze zencefil rendesi de kullanabilirsiniz, o zaman sarımsaklardan sonra onu da ekleyip, 1 dakika sotelemelisiniz.

Ardından sıvı haldeki baharat karışımını ekleyin ve bir dakika daha sotelemeye, kavurmaya devam edin.

Şimdi sıra patateslerde, ardından su ve 2 adet tavuk bulyon ekleyin. Bulyon yerine su – tavuk suyu dengesini sağlayarak tavuk suyu da kullanabilirsiniz elbette. Ancak bulyon tercih ederseniz, ekstra tuza gerek yok! Bir taşım kaynamasını bekleyin, o sırada duyacağınız kokuya karşı koyamayacaksınız, mucizevi değil mi?

Kaynayınca çorba, altını kısın ve 25 dakika, siz diğer hazırlıkların telaşında iken, bırakın kendi halinde pişsin... Ara ara kontrol edin, patatesler püre olacak kıvama geldiyse, çorba da pişmiş demektir. Blender yardımıyla çorba içindeki malzemeleri püre kıvamına getirin ve son dokunuş bol karabiber...

Servis yaparken dilerseniz maydanoz ve taze çekilmiş karabiber veya kırmızı biber ile bir tatlı kaşığı süzme yoğurt ekleyerek, biraz daha çeşnilendirebilir ve taze soğanlı mısır çorbası tarifinde kullandığımız gibi kıtır ekmekler kullanabilirsiniz.

Damak dolusu lezzet sizin olsun,

Afiyet olsun,

1 yorum:

sema uz dedi ki...

soğanın sağlıkta önemini biliyoruz elbet fakat onu en lezzeti biçimde nasıl kullanırızı araştırma yolundayken tarifinizle karşılaştım. İlginç sarımsak,zencefil ,kimyon.... mantıklı geldi hepsi beraber. üstelik krema yok , (ekstra )tuz yok,un yok negüzel.... hemen işe koyuldum veeeee bayıldımmmmmmmm! harikasınız çok teşekkür ederim artık vazgeçilmez çorbalarımdan olacak kesin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...