21 Eylül 2010 Salı

Turuncu Katın Biraz Hayata...

Sütüme Sarelleme Karışma!’nın hayata geçtiği ilk günlerde bahsetmiştim, her malzemeden çorba yapmayı sevdiğimi. Geçtiğimiz hafta mutfağıma uzun yolları aşıp gelen balkabağı ile bu listeye bir yenisi daha eklenmiş oldu. Artık balkabağı ile aramızdan su sızmıyor, ister tuzlu ister tatlı ama hep turuncu.

Derler ki turuncu dikkat çekicidir, bir ürün bu renkle sunulursa “herkes için” demektir; neşe, enerji, heyecan verir, gülmeyi güldürmeyi seven dışa dönük kişilerin rengidir. Ama benden soylemesi; işiniz yoğun, vaktiniz dar ve testere kadar iddialı bir kesici aletiniz yoksa; kesinlikle siz siz olun, balkabağını dilimlenmiş alın! Dar alanda bir yandan koca kabak ile paslaşmak, bir yandan ocağın-fırının ısısıyla yanmak derken, turuncu rengin onca olumlu özelliğine rağmen bilimum olumsuz his ve düşünceye bürünebiliyorsunuz.

Uzun lafın kısası; aslında servis sırasına göre, başlangıçta yer alması gereken tarifi en son paylaşıyormuşum gibi oluyor ama, buyrunuz turuncu serisinden 4. tarif:

Sütlü Balkabağı Çorbası” için malzemelerimiz;

  • 400 gr. Balkabağı ( ~1 ½ veya 2 dilim )
  • 1 küçük boy patates
  • ½ kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 et bulyon
  • 1 bardak süt
  • 4 bardak su
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
  • ½ limon suyu
  • Karabiber

Soğanları yağda hafif rengi dönene kadar kavurun, ardından kuşbaşı dilimlediğiniz kabak ve patatesleri de ekleyin ve bir-iki dakika daha kavurmaya devam edin.

Su ve bulyon ekleyin, kabaklar ve patates püre olacak kıvama gelene kadar pişirin. Tarifte bulyon olduğu için tuza gerek yine yok. Şayet et suyu kullanıyorsanız, su – et suyu dengesini ayarlayıp, tuz eklemenizde fayda var.

Blender ile tenceredeki kabakları ve patatesi ezin, ardından yavaş yavaş sütü ekleyin. Bir yandan karıştırmaya devam edin ki süt kesilmesin.

Son dokunuş; karabiber, limon suyu ve maydanoz... Tencerenin kapağını 10 dakika kapatıp maydanozun ısı ile rayihasını balkabakları ile paylaşmasına izin verin, sonra arzu ettiğiniz şekilde servis edebilirsiniz.

Hem pratik hem neşeli, üstelik oldukça besleyici; vitamin - mineral deposu ve antioksidant kaynağı...

Balkabağı hasadı aynen devam ediyor, hatta yeni bile başladı sayılır ancak ben (şimdilik) balkabaklı tariflerimin sonuna geliyorum. Tarlada başlayan arkadaşlığımız mutfağımda gelişti, koca balkabağı ile birlikte iyi bir ekip olduk, özveriyle çalıştık ve size beğendiğinizi umut ettiğim dört tarifi peşpeşe sunduk.

Yeni seriler ile karşınıza çıkacağım, takibe devam.

Rengarenk tatlar sizin olsun,

4 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım bayılıyorum yaşamtıma turuncu katmamı hatırlatmana, çorba süper olmuş,turuncu neşedir,mutluluk ve huzurdur.Teşekkürlerrr.öptüm....

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Cok sevdigim bir lezzet. Gec kesfettim ama bu sonbahar acisini cikarmak istiyorum:) Gecen hafta bende corbasini yaptim, seninkinden farkli.

Senin tarifi de not edip deneyecegim insallah. Farkli tarifler ariyordum zaten. Ellerine saglik.

Barlas Hunalp dedi ki...

balkabağına bayılırım...
valla alıp da yapasım geldi. senin yüxünden mutfağa girmeye başlıycam

Tuten dedi ki...

Merhaba,
Tariflerinize bayıldım bir plaza çalışanı olarak :)
Dün akşam bu çorbayı denedim çok sulu oldu ama eşim beğendi :)
Bu cumartesi günü ilk kez misafir ağırlayacağım sizin tariflerinizle bakalım nasıl olacak.
Teşekkürler güzel tarifler için. Tuten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...