5 Eylül 2010 Pazar

"Zayıflatan Mayonez"

Yemek” giderek hayatımın her anını kaplamaya başladı. İşe giderken yanımda konusu yemek olan veya bizzat içinde tarifler olan kitaplar oluyor. Dışarıdan görenler bir hayli şaşırıyor olmalı, sabah 8’de üzerinde bir bankaya ait olduğu yazan bir araçta, takım elbiseli bir bayanın elinde yemek tarifleri kitabı... Evet, dışarıdan bakınca kendime, durum gayet gülünç, ama ne yapabilirim... Eve gelince de ya mutfakta geçen bir film izliyorum ya da Home Tv; Anna Olson, Ellie Krieger, Emeril Lagasse ile saat 12’ye yaklaşıyor zaten. Son olarak saat 12’yi vurup, balkabağına dönüşmeden evvel de bir kaç sayfa daha kitap...

Kitaplar arasından, bugün size “YEMEĞE, MUTFAĞA DAIR...” listesi içinde çoktan yerini alan, beni kendine hayran bırakan bir tanesini, içinden bir tarif ile tanıtmak istiyorum.

Saklı Lezzetler – Mutfağa Felsefi Bir Yaklaşım” isimli kitap “Acı Çikolata”nın yazarı Laura Esquivel’in yaratıcılığının ve içtenliğinin eseri... “Acı Çikolata” ile gönülleri fetheden Laura Esquivel’in bu ikinci kitabı Can Yayınları'nın Kırkmerak dizisinden çıktı, içinde 14 kısa öykü barındırıyor ve öykülerin arasına serpilmiş akıl çelen tarifler var. Kitap yemek severlerin dikkatini bir hayli çekti, herkes sanki Esquivel’in dönüşünü bekliyordu zira Çiya Yayınları'na ait Yemek ve Kültür Dergisinin yaz sayısında da Süleyman Bulut imzası ile kitabın, özenle kaleme alınmış, tanıtımını okuyabilirsiniz...

Dediğim gibi kitapta akıl çelen tarifler var ve benim planım sizi tek bir tarifle fethetmek...

Laura Esquivel’in ifadesiyle bugün “Zayıflatan Mayonez” pişiriyoruz, bunun için malzemelerimiz,

  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 tatlı kaşığı kereviz tohumu
  • 1 tatlı kaşığı hardal tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 fincan kaymaksız süt
  • 2 yumurta sarısı
  • ¼ fincan sirke
  • 2 damla sıvı tatlandırıcı

Mayonez cidden zayıflatıyor mu bilmiyorum ama kilo aldırmayan bir mayonezi de pekala tercih ederiz. Mayonez sevenler için yazılmış bu mucizevi tarif için, bir tencereye mısır nişantası, kereviz tohumları, tuz ve hardal tozunu koyun, ardından yavaş yavaş sütü ekleyin. Kısık ateşte, karışım katılaşana kadar hiç durmadan çırpmaya devam edin. Sonra bırakın biraz soluklansın, kendi halinde bir iki dakika pişsin. Hafif soğuyunca, beklerken iyice çırptığınız yumurta sarılarını ekleyin ve yeniden 3 dakika daha pişirin. Ateşten alınca sirke ve tatlandırıcı ekleyin.

Benim tatlandırıcım yoktu bu sebeple bir adet küp şeker kullandım.

Servis yapmadan önce soğumasını bekleyin ve beklerken, Laura Esquivel'in yazdığına göre, kaşığı 15 kalori olan bu mayonezin eşliğinde tüketilecek yemekler yapmaya koyulun...

Haydi siz yerken suçluluk duymayacağınız mayonezi hazırlamaya, bense mayoneze eşlik edecek tarifler yaratmaya!Takibe devam!

Bunca baharat ile şifa niyetine, afiyet olsun!

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kereviz tohumu ve hardal tozunu aktardan aldım. mayonez çok sevmem ama içinde hardal tozu olduğu için biraz da hardala mı benziyord iye düşündüm.
hafta sonu deneyeceğim:)

Adsız dedi ki...

kereviz tohumu ve hardal tozunu aktardan aldım. mayonez çok sevmem ama içinde hardal tozu olduğu için biraz da hardala mı benziyord iye düşündüm.
hafta sonu deneyeceğim:)

Unknown dedi ki...

Çok çok merak ettim.
tadı cidden mayoneze benziyor mu ?
ben bayılırım mayoneze ama maalesef içindeki yağ oranı epeyce genişlememe sebep oldu :)
tariflerinize, fotoğraflarınıza, sitenize bayıldım.
kaç gündür brüksel lahanası arıyorum sizin yüzünüzden :)

Özge S. dedi ki...

Sevgili Banyosuyu, içten yorumunuz için teşekkür ederim! Tadı evet mayonez gibi ama içindekiler özellikle sirke sebebiyle kokusu hazır mayonez gibi nötr değil, daha keskin... Sizi sebze peşine düşürdüysem ne mutlu bana:)

Adsız dedi ki...

tarif için teşekkürler, peki buzdolabında kaç gün dayanır bu mayonez?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...