8 Kasım 2010 Pazartesi

Farklı mutfaklar, değişik tatlar...

Meyve, sebze pazarlarına ek olarak, market gezmeyi de, raflar arasında adım adım ilerlemeyi de seviyorum ben. Yeni ürünleri inceliyorum; içeriklerine, sodyum oranlarına, vitamin, mineral, besin değerlerine tek tek bakıyorum. Koşarak market alışverişi yapmayı hiç sevmiyorum, mecburiyetten koşacak olursam eğer ikinci hatta üçüncü tura çıkıyorum çünkü mutfakta baskı altında çalışabiliyorum ama markette koşamıyorum. Market, pazar alışverişi keyiftir benim için aceleye gelmez; gelirse, bazı malzemeler benle eve gelemezler, olay mahalinde unutulur, gözden kaçarlar...

İşte böyle raflar arasında gezerken artık farklı tatlara da denk gelir olduk, yurt dışında ne var artık ülkemizde de var. Çok mu lazım, ne gerek var? Pekala şart değil, yerel lezzetlerimiz elbet bize yeter, ama değişiklik olsun; hem yeniliklere açık olmak, farklı tatlar denemek iyidir, damak zevkimiz, lezzet ufkumuz gelişir...

İşte böyle gezerken denk geldiğim soslardan biri “Worcestershire”. Son 1 ayda pek çok yemeği hazırlarken desteğini aldım onun, şişenin sonuna bir gelelim bizzat kendim hazırlamayı deneyeceğim. Neler var içinde merak edenler için söyleyeyim soğandan, karanfile, hardal yaprağından, ançueze, pekmezden demirhindiye kadar pek çok malzeme...

Elimizde Worcestershire gidelim haydi mutfağa, kremalı hardallı arpacık soğanı çorbası için malzemelerimizi sayalım bir yandan da;

  • 15 adet arpacık soğanı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 ½ yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 bardak tavuk suyu
  • 2 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 1 yemek kaşığı Worcestershire sosu
  • Karabiber- tuz

Öncelikle arpacık soğanları temizleyip, kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin. Soğanlar çorba ile eriyip gidiyor ama rahatsız olacağınızı düşünüyorsanız dişe gelmeyecek kadar ince doğrayabilirsiniz, tamamen zevkinize kalmış...

Tencereye yağı ekleyin ve ısınınca soğanları 5 dakika süre ile kavurun. Sarımsağı ekleyin ve 1 dakika da sarımsak ile soğanları kavurun. Ardından unu ekleyin, 2 dakika süre ile unun çiğliği gidene dek kavurmaya devam edin.

Kavurma işlemi bitince tavuk suyu ile suyu ekleyin. Tavuk suyunuz az ise veya daha çok tavuk tadı gelsin isterseniz yine aynı şekilde su miktarı ile toplamda 5 bardak olacak şekilde dengeleyebilir ya da 5 bardak su ile 2 adet tavuk bulyon da kullanabilirsiniz.

Alışıldığı üzere çorbayı bir taşım kaynatın ve altını kısın 15-20 dakika süre ile soğanlar yumuşacık olana dek pişmeye bırakın.

Süre sonunda tuz, biber ve Worcestershire sosunu ekleyin, ardından hardal ve kremayı... Kremayı da ekleyip karıştırınca, artık ocağın altını kapatabiliriz.

Buyrun size bir öneri, çorbamızı kruton yerine gevrek simit ile servis edeceğiz. Bunun için kahvaltıdan kalan veya deep-freeze'de duran simitleriniz varsa, ince ince dilimleyin ve 200 °C de 10 dakika fırınlayın.

Mis gibi bir çorba, yumuşacık soğanlar, kıtır simit dilimleri; farklı tatlar, dokular bir arada...

Afiyet olsun!

21 yorum:

Unknown dedi ki...

aslında bende kullanmayı ve degişik tatlar denemeyi çok severim.ama her degişik birşey denedigimde bizimkiler yemedigi için bana kalıyor bütün yemekler.ama birgün kendimi şımartmak adına deneyecegim tarifini.ellerine saglık.

Duru Mutfak dedi ki...

Simiti kıtır ekmek niyetine ben de çok severim. Ne güzel olmuş.( Sen orada tarif bul ben burada simit beğeneyim.Hardalı sevemiyorum ne yapayım.)

çeşnici Handan dedi ki...

Fotoğrafı görünce sabah sabah insanın canı çorba içmek istiyor simitlerle beraber harika olmuş ellerine sağlık.İyi bir hafta dilerim.

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Merhaba,
Ben de dediginiz gibi market raflarında agir agir gezerken bu soslara gelir durur okur okur cikarim, cunku hangi sosla ne yapabilecegimi pek bilmem. Bu tarif cok guzel olmus elinize saglik, devami icin takipteyim:)
Sevgiler,

Saliha dedi ki...

evet evde mutfakta zaman zaman haldır haldır iş yapıyorum ma market alısverıslerınde sevıyorum kosusturmayı ya alacagımı alamıyorum yada aldıklarım eve gelınce fuzulı eglıyor genıs genıs gezmem lazım:D
eylem arkadasımada katılyorum oglum buyudukçe yenı lezzetlere daha kapalı oluyor ama yeılıklere acık olmak lazım...
ellerıne salık..

Turistik Aile dedi ki...

Fransızların soğan çorbasına bayılırım. Görüntü ve hazırlanış süreci bana onu hatırlattı. Aklıma düşürdün birden. Fransızların tarifi yok elimde ama bir başka soğan çorbası tarifim oldu sayende, teşekkürler. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık.

YeMeK vAkTi dedi ki...

miss gibi koktu ellerine sağlık Özgecim

Tümay Öztürk dedi ki...

Nefis gözüküyor. Ellerine sağlık...:)

Sevil Şahin dedi ki...

ya bayılıyorum senin bu lezzetlerine ben
şahanesin
canım ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

Limon çiçekleri dedi ki...

Çook enfes olmuşa benziyor bu güzellik.ellerinize yüreğinize sağlık.

kalpkurabiye dedi ki...

seni okumayı çok seviyorum canım ya ufkumu açıyorsun kesinlikle:)
ve market konuusnda hem fikirim:)) ürünlerin vitaminsel ve kimyasal kısmını incelemek se babmın görevidir:)) hakkıyla yrine getirir:)

kitchenart-ist dedi ki...

Özgecim, bu sos bende de var ve bende çok seviyorum kullanmayı.Çorba hiç aklıma gelmemişti.İyi fikir kesinlikle.Özgün yemeklerine bayılıyorum.Eline sağlık.
Sevgiler canım

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel bir akşam öğünü bence ellerinize sağlık
Sevgiler:)

Özgen dedi ki...

Merhaba ben Özgen,
Ellerinize sağlık tam birşifa çorbası gibi.Fransızların soğan çorbası gibi heralde.Aranıza yeni katıldım.beni de dahil ederseniz arkadaşlığınıza mutlu olurum.
Sevgiler...

Özge S. dedi ki...

güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim! okumayı seviyorsunuz tarifleri beğeniyorsunuz heyecanlanıyorum ben, daha çok yazmak daha çok pişirmek fotoğraflamak istiyorum.

Sevgili Özgen, sütüne sarellesine karıştırtmayan, iştahını yitirmeyen ama formunu da kaybetmeyen, yediğinden feragat etmeyen herkese açık bu blog... Memnuniyetle...

Elçin Yeşilpınar dedi ki...

Özge meraba, bende siteyle uğraştıktan sonra bir bakayım bu hafta neler yapmışsın dedim ve worcestershire'ı görünce şaşırdım. Şimdi deneyecek bir tarifim daha olmuş oldu. Worcestershire'ın buzdolabında başka bir tarif beklemesine gerek kalmadı. Ayrıca her hafta pazarda arpacık soğanı soyan bir amca var, alıcam ama ne yemeği yapacağım diye düşünüyordum. Anlayacağın benim için ideal bir tarif oldu. Ellerine sağlık. Ayrıca Blog Ödüllerinde de başarılaaar.

Özge S. dedi ki...

Sevgili Cinchin Elçin, Worcestershire sos ile aramız iyi bu aralar çorbalar ile etle ve peynir ile uyumu güzel! Ben de şaşırdım/sevindim pek tarif yokken bir anda denk gelmeye! Arpacık soğan olsun evde lazım olur:) Takibe devam...

Narince dedi ki...

Süpperr! Simitler çıtır çıtır salınıyorlar çorba üzerinde. Sarımsak ve soğan göz kırpıyorlar. Bi kaşık alsam?

Adsız dedi ki...

merhaba Özge Hanım

daha önce de size bir soru sormuştum sanırım bağlantımda sorun var beyaz karabiber değirmenizi nereden aldığınızı sormuştum sakıncası yoksa paylaşabilir misiniz reklama girer çekincesiyle sitede yayınlamak istemezseniz mail adresimi veriyorum havras@hotmail.com cevaplarsanız çok mutlu olurum güzel ve formda günler ;)

Özge S. dedi ki...

İnanın gelmedi sorunuz, gelmiş olsa mutlaka cevaplardım! Tuzu, bıçakları, kesme tahtasını hepsini cevapladım ama değirmen görmedim hiç! Beyaz k.biber değirmenimi 3-4 sene önce Mudo Concept'ten almıştım, halen var mı bilmiyorum. Gerçi artık şeffaflar, açık renkler de revaçta ve var Esse'de, Boyner Home'da. Umarım bulursunuz siz de!

Adsız dedi ki...

Merhaba Özge Hanım,
Öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Sizin son postunuzda bahsettiğiniz gibi ben de takıntılı biriyim özellikle beyaz konusunda ama dondurulmuş gıda konusunda takıntınızı yenmenize sevindim çünkü ben de uzun süredir iglonun dondurulmuş bezelyelerini bebeğime hazırladığım çorbalarda güvenle kullanıyorum ve içim rahat tüketiyorum siz de hayatınıza dahil ettiğiniz için eminim pişman olayacaksınız sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...