12 Kasım 2010 Cuma

Takıntılarımı azalttım, artık "mutlu aşçı"yım!!!

Hepimizin takıntıları vardır, günlük hayatın her anında takıntılarımız takılır peşimize, biz farkında değilizdir ama kendimizi çevremizdekiler ile karşılaştırınca farkederiz aslında dar ettiğimizi dünyayı kendimize. Benim mutfaktaki takıntıma gelince (her alanda daha çok var emin olun) dondurulmuş gıda tüketmemek (idi)… Milföy hariç, ama nedense ona da o gözle bakmıyorum. Kendimi bildim bile, yazın dondurur kışın tüketiriz barbunyaları, domates sularını, patlıcan közlerini, bezelyeleri… Tüketmemem hem bu alışkanlıktan, hem de dondurulmuş gıdanın hatalı saklama koşulları sebebiyle çözülüp tekrar donması ile oluşacak risklerden dolayıdır. Gerçi misafirlikte, restoranlarda mutlaka yemişimdir. Ama bizzat, bu kadar çok çeşide bir arada neredeyse ilk kez şans verdim ve mutluyum!

Evet ben mutluyum, bugüne kadar kendi küçük mutfağımda mutlu bir aşçıydım, artık serfitikalı bir “mutlu aşçı”yım. İglo ile Pratik Lezzetler Etkinliği'nin 13.sünde Hobimle Mutluyum Lezzet Okulu'nda "mutlu aşçı" belgesi aldım.

Genelde hafta içi, iş dışı hayata, etkinliklere gündelik diğer koşturmacalardan, vakit ayıramazken hem işinin ehli kişilerden yeni şeyler öğrenme fikri hem de teklifin konusunda uzman biri olan Tijen Aktay’dan gelmesi sebebiyle iş çıkışı düştüm yollara, vardım Kalamış’a…

İlk defa bu kadar kapsamlı olarak denediğim için dondurulmuş gıda, reklam olarak algılanmasın ama deneyimlerimi paylaşacağım burada. Bir bebeğin ilk kez katı gıdaya geçmesi gibi tane tane, tadına vara vara yedim Alaska mezgiti ve somon balıklarını, hatta alışkanlık bu ya, kılçık çıkar korkusu ile itina ile çiğnedim. (Korkularım çok yersizmiş halbuki). Ürünler çeşit çeşit, prenses patates ve kalamar gibi bir kısmı çözdürülüp, anında pişirildiği gibi tüketime hazır; bazıları ise sanmayın ki çözdürüldüğü gibi tüketilecek.

Standart bir yemek hazırlar gibi donmuş ürünlerin de hakkını vermek gerek ve halen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitimine devam eden eğitmenimiz Barış Ayketin hakkını verdi dondurulmuş gıdaların, bizlere de öğretti. Sonuçta ortaya tadı, dokusu ve kokusu hiç de yapay olmayan, leziz bir menü çıktı.

Tarifleri ilerleyen zamanlarda, detaylı olarak “Sütüme Sarelleme Karışma” tarzında elbette paylaşırım ama bir özet geçersek,

  • Kırmızı körili, balık köftesi yaptık; küp doğranmış Alaska mezgitlerini soğan,kişniş, köri ezmesi, limon kabuğu rendesi, limon suyu ve zeytin yağı ile mikserde karıştırıp misket şeklini verip tavada çevirdik.

  • Limon, zeytinyağı, çeşitli baharat ve sarımsak ile hazırladığımız Fransız sosu ile çeşnilendirdiğimiz somon balıklarını ızgara yapıp; yanına, evde kolaylıkla bulabileceğiniz pek çok sebzeyi julyen doğrayıp diri bırakacak şekilde garnitür halinde ekleyerek sunduk.

  • Son olarak da somon, mezgit ve karides ile deniz ürünleri yahnisi hazırladık. Bunun için sarımsak, havuç, domates suyu, piyaz soğan, maydanoz ve pek çok baharattan da destek aldık.

Nihayetinde, her şey bir yana, çok keyifli bir akşam geçirdim! Başta ürünlerin hangi teknoloji ile hazırlanıp, nihai tüketiciye kadar getirildiği olmak üzere, mutfağa dair yepyeni şeyler öğrendim.

Ayrıca günün stressinden uzaklaştım ve takıntılarımın adedini azalttım, Tijen ile uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum, sayesinden; güleryüzlü, gerçek bir mutlu aşçı Pelin ile Şef Barış Aytekin ve güleryüzlü çalışma arkadaşları ile tanıştım. Ben hobimle zaten mutluyken, bir de çok “mutlu aşçı” oldum!

Mutlu günler dilerim,

20 yorum:

öznur-ata dedi ki...

ne güzel olmuş :)tebriklerrr...fotoğraflar harika ve nefis görünüyorlar..

Adsız dedi ki...

özgecim yeni tariflerini bekliyoruz o zaman:)
ben Kaan a donmuş çıtır balıklardan yediriyorum .
etten tavuktan daha çok seviyor hem de. senin tariflerini de deneriz artık
bence sen eskiden de mutlu aşçıydın:)
sevgiler,

Adsız dedi ki...

çok güzel şeyler yapmışsınız.Resimlerde çok güzel.

Sevil Şahin dedi ki...

merhaba canım senin istanbulda olduğunu tijenden geçenlerde öğrenmiştim inan çok sevindim seninle yüz yüze tanışıp sohbet etmeyi çok isterim kısmet olmadı .
inş. ilerleyen günlerde tanışabilme fırsatımız olur .
Tatlım ekrana çok yakışmışsın hele mutfaga zaten çok yakışıyordun dahada bir yakışmışsın (bu nasıl bir cümle oldu şimdi :=))
neyse tatlım kocaman öperim seni..
yarın yola çıkacağımdan dolayı şimdiden iyi bayramlar dilerim
kocaman sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

tijenin bu etkinliği gerçekten çok keyifli. ben de daha önce katılıp mutlu aşçı olmuştum :) o mutfağa giren aşçıların mutlu olmaması mümkün değil zaten :) sevgiler.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Sen mutlu, ben mutlu, biz mutlu çooook keyifli bir akşam oldu gerçekten. Dediğin gibi stresten eser yoktu:)
Dondurulmuş gıda ile ilgili düşüncelerini değiştirebildiğime çok sevindim canım. Dondurulmuş gıda gerçekten büyük kolaylık ve sağlık. Ama her markada değil malesef. Ülkemizde de bu işi hakkıyla yapan sadece İGLO var canım. Türkiye de hiç dondurulmuş gıda yemeyen birisi olrak şu anda İGLOsuz yapamıyorum desem yeridir.
Aklında soru işaretleri olursa cevaplamaktan mutluluk duyarım canım
Seni yakından tanıdığıma çok sevindim canım
İnşallah daha da güzel ve keyifli zamanlarda yine bir arada oluruz canım
Etkinliğimize geldiğin için biz teşekkür ederiz canım
Kucak dolusu sevgiler

Cafe Pepela dedi ki...

Hep mutlu ve sağlıklı kal Özge'ciğim.
İnanılmaz sempatiksin ya Hu :)
MaşaAllah,şimdiden cici bayramlar diliyorum!
Muhabbetle,tekrar görüşmek üzere

YeMeK vAkTi dedi ki...

Harika bir akşam olduğuna eminim..Ne mutlu sana:)

Hep bir arada sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dilegiyle...

İyi Bayramlar....

Eya dedi ki...

Evet evet...bende dondurulmus gidayi tavsiye ediyorum...Burada Almanya´da yapilan incelemelerde bazen dondurulmus gidalarin tazesinden daha taze oldugu kanitlandi. Mesela Brokoli hassa ve cabuk tüketilmesi gereken bir sebze. MArket veya manavlara gelene kadar ve bizim alip tüketmemize kadar gecen sürec, dondurulmus gidalardan daha uzun keza sebzeler tarladan aliniyor ve hemen gerekli islemden gecirilip soklaniyor ve donduruluyor. Dolayisiyla tabii eritip tekrar dondurmamak sartiyla gönül rahatligiyla kullanilabilir...sevgierimle

Zehra

Unknown dedi ki...

Oyy maşallah sana,ne de çok yakışmış aşçılık :) Mutlu ve sevimli ve neşeli aşçı :)
Daha çok şey yazardım ama vaktim yok açıkçası :)
Seni mimleyiverdim ben :)Hadi kolay gelsin :)
sevgilerimle..

pelince dedi ki...

Özgecim seninle tanıştığıma çok ama çok memnun oldum... Çok eğlendik çok güzel sohbet ettik.. Vallahi tekrar gelsin bir an önce;))

Kocaman Sevgiler..

not: mailini yeni gördüm,iki tane fotocuk yolladım;)

Zeynep'in Evi dedi ki...

çok isterdim ben de orada olmayı, tijenin ricasını kırmamayı demeyi ama olmadı:( birdahaki sefere umarım..bence sen zaten mutlu aşçıydın:))

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Onceleri bazi seyleri hazir konserve alirdim. Bunun aslinda ne kadar zararli oldugunu ogrenince simdi artik donmus gidalara gectim. Mesela bezelye. Bu tur sebzeler toplandiktan sonra kisa zaman icin donduruluyor. Vitaminler oldugu gibi kaliyor. O yuzden kesinlikle konserve yerine donmus sebze tuketmek cok daha iyi. Burada (hollanda) daha pahali oluyor ama olsun artik ne yapalim:) Tariflerini bekliyorum en kisa zamanda.

kitchenart-ist dedi ki...

Özgecim,
harika bir gün geçirmişsin fotoğraflardan ve gülen yüzünden belli:)
Dondurulmuş gıda konusunda benimde hassasiyetim var ancak kullanacaksam tercihim kesinlikle İglo. Bundan sitemde de basetmiştim bende.Diğerlerinden gerçekten çok farklı.
Harika tariflerin bizi bekliyor anlaşılan,sabırsızlanıyorum.
Şimdiden iyi bayramlar dilerim canım.
Sevgiler

memolininannesi dedi ki...

guzel ve faydalı bır gun gecırmıssınız ne guzel...ıgloyu cok duyar oldum ama acıkcası denemedım...belkı mılfoy almıs olabılırım..
bu arada ben yenı ızleyıcınızım. sayfanız cok hos. zevkle takıp edıcem...

GIA dedi ki...

Çok tatlıymışsın:)
İglo benim de hayatıma Tijen sayesinde girdi. Daha doğrusu, Tijen bir giriş yaptı, ben 8 ay sonra hayatıma sokabildim:)

Bu bayramı senin sebzeli tariflerinle geçireceğim ben, hafif hafif...
İyi bayramlar.

çeşnici Handan dedi ki...

Güzel bir akşam geçirdiğiniz fotoğraflardan belli oluyor. Zaten Tijen'in güleryüzü,tatlı dili ile başkası da olamaz. Be nde iş dönüşü yorgun olarak gittiğim aktiviteden oldukça mutlu ayrılmıştım. Mutlu aşcı olmana da sevindim. Marifetli aşcımız artık bir de mutlu açcı desene. Sevgilerimle.

Betül KAVAL dedi ki...

çok güzel dakikalardır onlar bilirim. sizlerinde harika geçtiği belli.

şimdiden iyi bayramlar canım.

sevgiler

İpoş'un Annesi dedi ki...

Özgecim,
Ben de çok karşıydım ama şimdi nerdeyse IGLO nun tüm ürünlerini kullanıyoruz.
Alaska mezgiti ile büyüyor hatta Ipoş :)
hepsi harika görünüyor, tarifleri bekliyoruz.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

What a great resource!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...