29 Kasım 2010 Pazartesi

Biraz farklı ama, bu da piyaz sonuçta!

Geçen gün, söylemesi ayıp, (ayıp mı kaldı, sanki burada bunca tarif veren ben değilim) kuru fasülye vardı akşam menümüzde. Yemek sonrası, bir sonraki günün planını yaparken ise canımız köfte çekti; hayalimizde o köfteler tavada evir çevir pişti, şehriyeli tane tane beyaz pilav ile desteklendi, yanında salata veya piyaz yenilmeliydi! Hayal güzel de, biz piyazda takıldık, sanki iki gün üst üste yenmezmiş gibi “daha şimdi fasülye yedik” dedik!

Şımarıklık bu ya, laboratuvarımızda mutfağımızda hemen en acil ve lezzetlisinden bir formül geliştirip, bu sözüm ona karmaşaya son verdik! Bu vesileyle hem dolabımızda bekleyen, kendi ellerimiz ile topladığımız maydanozları, taze soğanları değerlendirmiş olacaktık, hem de başta kalsiyum, demir ve çinko olmak üzere pek çok vitamin-mineral açısından zengin tahıl ve bakliyat ile doyup, şifa bulacaktık...

Buğdaylı mercimek piyazı için malzemelerimiz,

  • ½ su bardağı buğday (pişmemiş)
  • ½ su bardağı yeşil mercimek (pişmemiş)
  • 3 adet taze soğan (yeşil kısımları dahil)
  • ¼ demet maydanoz
  • 3 yaprak kıvırcık salata
  • 1 çay kaşığı nane ve sumak
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 2 yemek kaşığı kuru yaban mersini veya nar (Süslemek için)

Yeşil mercimek yemeği yaparken 40 dakika süre ile pişirdiğiniz mercimekleri, salata yaparken 30 dakika süre ile haşlamanız yeterli. Üstelik haşlayıp, sürekli olarak derin dondurucunuzda saklayabilir ve salatalarınıza bir kaç kaşık serperek, daha besleyici öğünler yiyebilirsiniz.

Buğdaya gelince, buyrun size pratik bir öneri ,ister aşure ister salata için olsun farketmez! Buğdayları bir gece önceden sadece 20 dakika süre ile pişirin, süre sonunda kaynarken ocağı söndürün ve bir bardak buz gibi soğuk su ekleyerek tencerenizin kapağı kapatın. Sabah hepsi patlamış, tüketmenize hazır olacaktır!

Mercimek ve buğday hazır ise yeşillikleri ince ince doğrayın.

Tüm malzemelerin harmanlanması için, bir kaseye yeşillikler ile buğday ve mercimeği ekleyin; limon, yağ ve gerekli baharatı da dökerek iyice karıştırın.

Servis esnasında, bu mevsimdeki domateslere güvenimiz olmadığı için, hem piyaza renk vermek hem de tadında ufak bir fark yaratmak adına kuru yaban mersini veya nardan destek alabilirsiniz...

Buyrun size hem besleyici, hem de farklı bir piyaz; içindeki her malzemenin sağlığımız için ayrı bir önemi var ve bu önemden taze soğan eklemediğiniz takdirde (ne de olsa toplantılarda kokmak istemeyiz) gün ortası öğünlerde de faydalanabilirsiniz. Zira lifli gıdaların sindirim sistemine iyi gelmesi bir yana; sinire, stresse de iyi geldiğini unutmayın, özellikle sabah-akşam birer doz İstanbul trafiğine maruz kalanlara öneririm!

İyi haftalar, afiyette günler...

34 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Olur olur neden olmasın çokta güzel olmuş ellerine sağlık...Mercimek,buğday,nohut,fasülye her daim ddondurucusunda hazır olanlar için çokta pratik bu farklı lezzet:)

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık,gayet hoş ve şi
falı olmuş.

Adsız dedi ki...

Çok güzel olmuş.Bu hafta pazarda yeşillik bolluğu vardı,gözlerim bayram etti resmen,bol bol yeşillik aldım.Bu tarifide denerim.Ellerinize sağlık.

Unknown dedi ki...

Bence süper olmuş,mercimekli salata oluyosa piyaz da olur :)
Burda,piyazın özel bir sosu var,ve piyaz demek sosu demek gibi bişey..
Çok güzel bir lezzet katıyor,acaba o sos mercimekte kullanılsa nasıl olur diye düşündm..
Uygun bir zamanda denemek lazım:)
Afiyet olsun..
Sevgilerimle..

çeşnici Handan dedi ki...

Farklı, sağlıklı ve lezzetli daha ne olsun. Ellerine sağlık canım.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bence harika olmus. Yesil mercimegi cok severim zaten. Normal salatanin icine bile bir miktar eklenebilir, olur degilmi? Neden olmasin:) Ellerine saglik.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

bence nefis olmuş mutlaka denemeliyim ellerine sağlık

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bu piyazı fasulye piyasına tercih ederim:)))
Hem sağlıklı hem bence daha güzel:))
Çok güzel olmuş bence
Ellerine sağlık...

Sevgiler

love and smile dedi ki...

Mutlu haftalaaarr :)

Chilek dedi ki...

O lalala süper görünüyor tam antioksidan deposu:))

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım gerçekten çok hoş bir lezzet olmuş,en yakın zamanda denemek isterim.Ellerine sağlık...sevgilerrr....

Adsız dedi ki...

Kuru fasulyenin yanına bulgur pilavı olacak ve turşu olacak ama birde soğan keseceksin .Oyyyyy of.

Adsız dedi ki...

hem çok sağlıklı, hem de lezzetli bir tarif paylaşmışssın özgecim yine bizimle
print edilecek o kadar çok tarifin oldu ki.. ofise gider gitmez ilk fırsatta denenecek hepsi:)
sevgiler,

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Bayılırım, bir benzerini haşlanmış kuru borulce de ekleyerek yapiyorum, gğnlerce yiyebilirim ellerine saglik canim,
Sevgiler,

umutluhayat dedi ki...

ellerinize sağlık nefis bir alternatif piyaz olmuş.hemde çok sağlıklı.sevgiler

Narince dedi ki...

Olmuş işte, piyaz, kırmızılar da süslemiş. Yarasın, şifa olsun.

kalpkurabiye dedi ki...

piyaza farklı bir bakış açısı gelmiş pek de güzel olmuş maşallahh yarasın afiyetler olsun:)

funda dedi ki...

sadece ismini çok sevdiğim için sevmiyorum burayı yarın işe giderken çantama ne koyabilirim fikrine verdiği cevap de şahane

Özge S. dedi ki...

Ne harika yorumlar bunlar, çok mutlandım yine!

Zeliha bir ara o sosun tarifini gönderirsen mutlu olurum, inan merak ettim...

Selam'cım ben elime geçtikçe buğday, bulgur, mercimek yeşil salatalara ekliyorum akşamları, ihtiyacımız var o tahıl ve bakliyatlara!!! Mutlaka dene!

Funda Hanım!! İstediğim buydu, ben de hem ne giysem hem de ne yesem diye her gün düşünen çalışan bir kadınım! Nasıl mutlu etti beni anladığınızı ifade eden yorumunuz bilemezsiniz... Teşekkür ederim!

Unknown dedi ki...

Ohh afiyet olsun sefanız olsun

kübra dedi ki...

meraba sitenizi uzun zamndır takip ediyorum ve çok beğeniyorum ama yorum bırakmamıştım yaptığınız yemekler çok farklı evde tek tük kalmış malzemelerden harika şeyler çıkartıyorsunuz ellerinize sağlık birde bahsetmeden geçemicem fotoğraflarınız mükemmellin ötesinde çok güzel ve çok profesyonel ben yemek fotoğraflarına çok ilgi duyuyorum bende çekmeye çalışıyorum naçizane ama sizinkilerin yanından bile geçmiyo sorması ayıp fotoğraf makinanız ne marka ve nasıl bi ayarda çekiyosunuz fotoğrafları çok uzun bi yorum oldu kusura bakmayın sevgilerimle ...

Oya Kayacan dedi ki...

Maksat farklı olmak değil mi zaten? Pek güzel pek lezzetli duruyor...

Özge S. dedi ki...

Kübra merhaba! güzel ve içten yorumun için çok teşekkür ederim. Sütüme Sarelleme Karışma!'nın genel maksadı o zaten elde kalmış tek tük malzemeler ile tarifler üretmek ve nispeten sağlıklı beslenmek. Makinem cepte taşınabilecek kadar küçük bir nikon ancak bin dolarlık makinen de olsa önemli olan hep ışık! Ben de perdeleri açıp güneş ışığından faydalanıyorum, daha ötesi değil inan:) Sevgiler,

sarımutfak-hande dedi ki...

değişik ve güzel olmuş çok da besleyici yaratıcılık bu işte canım
ellerine sağlık

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım.ellerine sağlık diyorum.çok besleyici görünüyor evvela.sevgiler bırakıyorum sana en güzelinden.mercimekli salata oluyor da piyaz olmaz mı dimi:))

zarpandit dedi ki...

kesinlikle bu salata narla muhtesem olur! bizde o yeşillikleri koymadan pilav gibi yapılır biraz tereyağ gezdirilir haşlananların üstüne değme keyfimize..yanınada ev yapımı yoğurt :)

Özgen dedi ki...

Canım salatan harika.Tariflerin ve bloguna bayılıyorum.Sevgiler...

Tijen dedi ki...

Özge bugün ben de buğday yedim. Dün pazardan tam buğday almıştım, onu ıslattım, sonra haşladım. Bugün salataya kattım. Yeşil mercimek yoktu ama mönüde balkabaklı mercimek çorbası olunca benzer şeyler yemişiz bugünlerde diyebiliyorum...
(Bir düzelti -ben de sonradan öğrendim- bakliyat çoğul bir sözcük, o yüzden bakliyatlar dedik mi çanlar çalıyor... Ya bakliyat diyecekmişiz ya da baklagiller!)

Özge S. dedi ki...

Afiyetler olsun, menünüze bayıldım! Düzeltme için çok teşekkür ederim - hassasım bu konuda, hemen gerekli güncellemeleri yapacağım blogumda:) çok sağolun.

Adsız dedi ki...

Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!

Yemekbahane dedi ki...

ayyy bayıldım buna .... çok besleyici ve çok şık bir ikram

Özge S. dedi ki...

Hey there anonymous! http://www.facebook.com/pages/Sutume-Sarelleme-Karisma/136020209772895 this is the address of my Facebook fan page! Hope u like and follow future posts,too! Thanks!

Adsız dedi ki...

this post is very usefull thx!

Unknown dedi ki...

Dün akşam yapabildim bu salatayı, nasıl da lezzetli oldu,yemeye doyamadım. Çok teşekkürler :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...