15 Kasım 2010 Pazartesi

Renkli tabaklar, sağlıklı sofralar...

Hobileriniz nelerdir?” Bu soruya verilecek yanıt bence yaşa bağlı değişiyor. Bu yaşlarda yürümek/pilates, yemek namına her şey, kitap okumak diye cevap veririm. Ortaokul yıllarında sorulsa, şuursuzca bir şekilde çok mühim aktivitelermiş gibi, TV izlemek, arkadaşlarım ile (saatlerce) telefonda konuşmak, bilgisayar oyunları oynamak, saçlarıma bakım yapmak derdim. Ama ilkokul çağlarında sorsaydınız fasulye/bezelye ayıklamak, yumurta çırpmak, çatal-bıçak kurulamak/yerleştirmek diye yanıtlayabilirdim sorunuzu!

Gülmek yok! Üstelik hem bizim evde, hem de anneannem kadar yakın, yıllarca ve hala bana portakal kabuğu rendeli şekerli kurabiyeler yapan bir komşumuzun evinde, oyun aralarında (iş, oyun ya o zaman) hobilerime zaman ayırırdım. Öyle ki yumurta çırpıcının anısı var bende, kendi evime de bir tane aldım, hem de kırmızı…

Yine anılardan çıktık yola, her yol nasıl Bağdat’a çıkıyorsa benim ki de varıyor mutfağa… Bugün çırpmıyoruz ama çarpıcı bir tarif yapıyoruz. Zamanında pazardan alıp, dondurduğumuz bezelyeler ile aramızdaki buzu eritiyoruz ve arpacık soğanlı kremalı bezelye yapıyoruz. Malzemelerimiz,

  • 10-12 adet arpacık soğan
  • 2 su bardağı bezelye
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı krema
  • 3/4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
  • 1-2 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz-karabiber

Bezelyeleri çözülmesi için ılık suya koyabilir veya tarifi hazırlamaya başlamadan önce bir süre tezgah üzerinde bırakarak çözülmelerini sağlayabilirsiniz. Bezelyeler çözülürken soğanları ayıklayın ve arpacık soğanların boyutlarına bağlı olarak ikiye veya dörde bölün.

Ardından sadece bir yemek kaşığı yağ eklediğiniz teflon tavada 5 dakika süre ile soğanları kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra tavaya bezelyeleri ekleyin ve 3-4 dakika ara ara karıştırarak kavurun, sonrasında su ekleyin. Orta ateşte 10-12 dakika süre ile bezelyeleri, ara ara kontrol ederek pişmeye bırakın.

Ocağınızın harına bağlı olarak, tavada su biterse ayrıca ekleyebilirsiniz. Bezelyeler pişip, suyu azaldığında ise un ve kremayı çırparak hazırladığınız karışımı tavaya ekleyin. Karışımın topaklanmaması için ise ara ara karıştırın, 1-2 dakika pişmesine ve kıvamının artmasına izin verin.

Un çiğliğini yitirip bezelyeler de piştikten sonra, son olarak ince doğradığınız maydanozları, tuz ile taze çekilmiş karabiberi ve yemeğin tadını keskinleştirmek için damak tadınıza uygun ekşi seviyesine göre 1-2 yemek kaşığı limon suyu ekleyebilirsiniz.

Dilerseniz protein, karbonhidrat, fosfor, potasyum, A-B1 vitamini ve lif zengini yani sağlık dostu bu sebzeden hazırladığınız tarifi garnitür olarak et yemeklerinin yanında sunabilir dilerseniz de makarna ve pilavlarınızın yanına servis esnasına ekleyerek tabaklarınıza renk katabilirsiniz. Unutmayın! Et varsa sofrada, yeşil bir sebze, antioksidan niyetine, mutlaka olmalı yanında...

Tabaklarınız renk dolsun, afiyet olsun,

13 yorum:

öznur-ata dedi ki...

bezelye en sevdiğim yemeklerden biridir..nefis görünüyor..ellerine sağlık

fuat gencal dedi ki...

Kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabbi yüce ALLAH'a sonsuz şükürler olsun. Gireceğimiz Kurban Bayramımız bereketiyle, bolluğu ile gelsin. Tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. Kesdiğimiz tüm kurbanlar, etdiğimiz tüm dualar kabul olsun, hayallerimizin gerçek, sevdiklerimizin hep bizimle olması dileğiyle, tüm okuyucularımın, arkadaşlarımın, dostlarımın Mübarek Kurban Bayramlarını tebrik eder sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Bezelyeyi cok severim. Cok lezzetli gorunuyor, ellerine saglik. Daha once kremali bezelye yapmadim, denemek lazim.

Yarismaya gelince, sana basarilar diliyorum ve tabiki oyumu sana verdim:)

Iyi bayramlar diliyorum. Hollandadan sevgiler.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Benim Hobimde yemek ve yemek ile ilgili HERŞEYYYYYYY:)))))

Ev,m, tüm bu pratik mutfak alteleriyle doldurabilirim:))))

Bu tarifin aynısını bende yaptım canım. Nefis garnitür. Özellikle et yemeklerinin yanına...

Ellerine sağlık Özgecim
İyi bayramla dilerim
sevgiler

Güloanne mutfakta dedi ki...

Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram diler sevgilerimi sunarım

Yemekbahane dedi ki...

Bezelyeye farklı bir yorum olmuş,ellerine sağlık canım.
Mutlu bayramlar

Tümay Öztürk dedi ki...

Canım sana, ailene ve tüm sevdiklerine öncelikle sağlıklı sonra da mutlu bir bayram diliyorum:)...

Adsız dedi ki...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Bizim evde de vardı bu el mikserinden hem de kırmızı:))
Eline saglik ve tabiki mutlu sevinçli bayramlar:)
Sevgiler,

çeşnici Handan dedi ki...

Canım bayramını kutlar, güzel bir bayram geçirmeni dilerim. Sevgiler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Özgeciğim eline sağlık mutlu bayramlar diliyorum sevgiler.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

nefiss görünüyor ellerinize sağlık
mutlu mutlu bayramlar dilerim:)

beste dedi ki...

cok severim taze bezelyeyi cok guzel sunum cok hos bir tarif sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...