18 Ocak 2011 Salı

Yöresel Lezzetler : Nişe Helvası

Sütüme Sarelleme Karışma! resmi olarak yeme ve pişirmeye olan ilgimi gözler önüne serdi sereli, arkadaşlarımın/ailemin bana aldığı hediyeler de farklılaştı. İlk olarak doğum günümde dijital mutfak tartıma ve çok uzun süredir istediğim mini süt köpürtücüme kavuştum, eşimin zaman zaman dile getirdiklerimi kayda geçirmiş olması sayesinde. Sonra gerek yurt içi gerek yurt dışı seyahati yapan arkadaşlar ve aile üyelerinin cömert ve düşünceli tavırları peşi sıra hediyeler geldi mutfağıma…

Söylemesi ayıp, neler geldi neler!. Rengarenk makarnalardan tutun da dulce de leche’e, kurutulmuş patlıcan-biberden (inanamayacaksınız ama) kurutulmuş mandalinaya, çifte kavrulmuş tel şehriyeden, zahtere, bala, zeytinyağına, pancara, salçaya kadar pek çok şey! Hepsi farklı illerden hepsi farklı ülkelerden, ne mutlu bana...

Bugünkü tarif de gelen hediyelerden; tarif Turistik Aile’nin bana Gaziantep’ten getirdiği Yöresel Yemekler kitabından, ana malzeme pekmez ise eşimin ailesinin bizzat ilgilendiği tarlasından topladıkları ürünler ile itinayla hazırladıklarından. Boşuna demedim, her şey her yerden!

Nişe Helvası için malzemelerimiz;

  • 1 su bardağı nişe (buğday nişastası)
  • 1 su bardağı katı üzüm pekmezi (veya 1,5 su bardağı sıvı üzüm pekmezi)
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Ceviz – Antep fıstığı

Tereyağını eritin, tereyağı eriyince içine pekmezi dökün. Pekmezi orta/kısık ateşte kaynamaya bırakın.

Pekmez kaynayınca içine 1-1,5 su bardağı su ile çözdürdüğünüz nişastayı ekleyin. Eklerken karıştırın ve karışım parça parça katı bir hal alana dek karıştırmaya devam edin.

Helva haline gelen pekmezi servis tabağına alın, iri dövülmüş ceviz içi ve/ya antep fıstığı ile süsleyin ve ılık olarak servis edin.

Farkettiniz mi, ne kadar pratik bir tarif? Tatlı kriziniz tuttuğunda, misafirlerinize farklı bir tat sunmak istediğinizde 7 dakikanızı alır, malzemeleriniz tam olduğunda! Ayrıca laf aramızda pekmez yemeyen aile fertlerine bu tarif ile cevizini bol tutarak, cevizli sucuk tadında helva misali pekmez yedirebilirsiniz. Bence bir şans verin ve deneyin!

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım derler, ben de seyahatleri sırasında beni düşünen herkese bu gönderi vesilesiyle en içten teşekkürlerimi sunarım. Sizler sayesinde yepyeni lezzetler ile tanışıyorum ve sevildiğim, hatırlandığım için mutlanıyorum. Takibe devam, yöresel lezzetler, farklı tatlar, rengarenk tarifler burada olacak…

Yarasın, afiyet olsun!

39 yorum:

tosbagalar dedi ki...

enteresan bir tarif denenmeli...

xcelis dedi ki...

Harika bir tarif olmuş pekmezli tarifleri çok seviyorum bu ara epeyce pekmez birikti bende hediye geldi tüketilmedi.Bu şekilde yapmak en iyisi olcak çoktşkedr. Ellerine sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

çok değişik bir tarif.hiç yemedim ama şu cevizle servis edilişi varya bayıldım arkadaşım.ellerine sağlık.öpüyorum.

orece dedi ki...

hepsini güle güle kullan canım allah dahada arttırsın :))) bu tarifi mutlaka deniycem çünkü biz ailecek cevizli sucuğa bayılırız ellerine sağlık....

Adsız dedi ki...

Nişe helvasını ilk defa duydum ama dediğiniz gibi oldukça pratik bir tarif.Denemek lazım.

Turistik Aile dedi ki...

Sana başka sürprizlerim de var ama görüşemiyoruz ki bu iş hayatı yüzünden!!!

yemekbiraşk dedi ki...

bomba... nefis bişey olmuş bayıldım..
sevgiler..

aysun dedi ki...

Bu tatlıyı teyzem yapardı adına pelte derdi tadı güzel bende hemen bu hafta yapmalıyım hem pratik hemde nefis görünüyor ellerinize sağlık :)

Bir Porsiyon Öykü dedi ki...

Çok begendim bu tarifi, pekmezle hazirlanmasi da saglikli ustelik, eminim tadi da nefistir elerine saglik:)

sarkaç dedi ki...

Bu tatlı harika, teşekkürler. Ben şimdi kurutulmuş mandalina ile ne yapılacağını merak ediyorum.

Saglıklımutfak dedi ki...

Yöresel tarifleri bende severim bilirsin. çok güzel olmuş canım tüm malzemelerini güle güle kullan:)

Ferkay dedi ki...

Pekmez de cevizde çok faydalı çok güzel olmuş ellerine sağlık .
Sevgiler..

Girls On Blog dedi ki...

Oiiihhh!!:)) Bu ne bu neee atom bombası olmuş:)) ama süper görünüyor..ve tam benim sevdigim lezzetlere yakın..denemek istiyorum bi an önce..Özge eline koluna saglık:)

Julyen dedi ki...

Sunum çok hoş olmuş. Edindiğim son kitapta ( Osmanlı Mutfağı ) buna benzer buğday nişastası ile yapılan helvalar var. Ama cesaret edemiyordum nasıl olur diye. Bu tarifin beni cesaretlendirdi. :)

Ellerine sağlık!

Unknown dedi ki...

Ne zamandır uğrayamıyordum ay mektup yazmıyordum pardon:)
Ne kadar pratik bir tatlıymış yavvv ellerine sağlık.
Mektup dedim ya uzatmadan olmaz. Geçenlerde bir amcacık yolda beni durdurup kızım sen neden bu kadar zayıfsın, bak arkadaşına maaşallah dedi hakkaten arkadaşımda enine boyunadır yani:) Ben öylece kalakaldım tek dediğim şey şişmanlık iyi birşey mi ki amca oldu:)) Beni şişmanlatmak için reçetesi her sabah tahin pekmez karışımı yemem:) Sayende amca geldi yine aklıma kendimi yerlere vurasım var:) Bir dirhem et bin ayıp örter misali:)))

Gönülünce dedi ki...

Çok güzel görünüyor nefiss olmuş bayıldım...Ellerinize emeklerinize sağlık...


Sevgiler...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Gerçekten de pratik ve nefis bir tatlı olmuş..Benim gibi cevizli sucuk tutkunları için biçilmiş kaftan:). Ellerine sağlık..
Sevgilerimle:))...
aslı

YeMeK vAkTi dedi ki...

Gerçekten hem çok pratik hemde değişik bir helva olmuş bu ellerine sağlık canım.Vaktim olursa denicem :)

nazlı dedi ki...

Tatlı krizleri için ideal çikolatalı tariflere göre masumm en azından doğal şeker mevcut.. eline sağlık bu sağlıklı tarif için..bunu yedikten sonra kanlı canlı dolasırız artık pembiş yanaklarla :)

Tarifkolik - Öznur dedi ki...

Merhaba canım harika görünüyor çok farklı bir tarif bunu deneyeceğim inş eline sağlık..

HİLAL YÜKSEL dedi ki...

çok değişik olmuş, kızımda bayılıyor cevizli sucuğa ,mademki benziyor denicem en kısa zamanda:)

eldivenlerim dedi ki...

hediyelerini güle güle kullan arkadaşım;) pratik ve nefis bir tatlı olmuş, ellerine sağlık.....

reyhandan dedi ki...

Bloğunuzu ilk ziyaretim tarifler detaylı anlatılmış ayrıca pekmezli tarifler benim genelde ilgimi çeker ellerinize emeğinize sağlık sizi takip edicem banada beklerim SELAMETLE...

minimalist dedi ki...

pekmezli şeyleri tatlılarda pek sevmiyorum :((( o nedenle tarifi dener miyim emin değilim; yine de güzel bir paylaşım; senin adına da sevindim; ne güzel hediyeler almışsın ; inşallah devamı da bol bol gelir :))

narcicegirengi dedi ki...

Ilk defa duydummm canim bu helvayi. Ne kadar da ilgincmis. Ellerine saglik.
Ne kadar guzel canim, ne buyuk bir zenginlik insanin boyle guzel dostlari olmasi. Masallah:)
Sevgi ve muhabbetlerimle..

Özge S. dedi ki...

Hepinize tek tek güzel ve içten yorumlarınız için çok teşekkür ederim! Bu saat oldu yeni yorum yazabiliyorum, iş-güç çok yoğun! Artık, farkıdaysanız, aynı kalitede sürdürebilmek için haftada iki tarife indim! Sizi ziyaret etmeye gayret gösteriyorum ancak beni de anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum! Tekrar teşekkürler, sevgilerimle! Sütünüze sarellenize karıştırmayın doya doya yiyin, hayatın tadına varın!

Pelin dedi ki...

Merhaba, sizi ilk ziyaretim:) Tarifleriniz ve anlatımlarınız çok güzel. yorumunuz için de çok teşekkürler.
Güzel paylaşımlarda görüşebilmek dileğiyle
Sevgiler

dukandiyetitariflerim dedi ki...

Cevizleri ufalayarak içine katsak sonra incecik yağlı kağıda yayıp soğuyunca pestil muamelesi yapsak nasıl olur diye düşündüm ağzımın suları akarak:D
Ne dersin bu kıvamdan o türlü birşey çıkar mı?

Tijen dedi ki...

Böyle güzel armağanlar almak ne güzel değil mi Özge? Daim olsun, evin armağanlarla dolsun taşsın. (Gerçi fazlası da zarar, bir yerden sonra nereye koyacağını, ne yapıp nasıl değerlendireceğini bilemiyorsun!)
Senin bu helva işi tesadüf olmuş. Geçen kursta pekmezli irmik helvası yaptığımda annem aa sen hani eskiden pekmezli pelte yapıp tepsiye yayar, sonra da baklava gibi dilimlerdin dedi. Hakikaten de yapardım! Cevizini içine koyardım galiba. Tadı cevizli sucuk gibi olurdu...

Kurabiye Kanunları dedi ki...

Bütün bloglarda aynı tarifleri görmekten sıkılmıştım ki bu blogla karşılaştım ve şaşırdım doğrusu.Tariflerin hepsi pratik, farklı, ilginç ve mümkün olduğunca düşük kalorili.Bunları iltifat olsun diye söylemiyorum, şaşkınlığımı dile getiriyorum:)Sizi tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum ve artık sıkı takipçinizim!

Unknown dedi ki...

Sahane bir lezzet bu, tam esim icin... Pekmez ve ceviz.... Vavvv... Ben bunu hemen yaparim... Ellerine saglik canim benim.... Sevgilerimle, afiyetler olsun...

Sevil Şahin dedi ki...

özgecim bizde nişata degilde un ile yapar annem ve pelte deriz buna .ama senin tarifinlede deneyeceğim merak ettim tadını ..
bu arda oh yaşadın desne her yerden nefis elzzetler geliyor sana arada geleyipde o gelenlerden çalayım senden hehehe
olurmu ??

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım; değişik bir lezzet,çok leziz görünüyor,ellerine ağlık...sevgimle kal....

Moncuk dedi ki...

Kuzu bende dün buna benzer birşey yaptım habersiz :) Canım çok fena tatlı çekti hiç değilse sağlıklısı olsun dedim! Bu mevsimde canımız kanımız mı çekiyor nedir:) Ellerine sağlık bunu da en kısa zamanda deneyeceğim.

Tümay Öztürk dedi ki...

Ne kadar güzel bir tarif bu. Ellerine sağlık canım...

Özgen dedi ki...

Merhaba canım ellerine sağlık çok güzel ve sağlıklı bir tatlı gerçekten sevgiyle kal...

love and smile dedi ki...

Hediyeleşmek çook güzel bişi :)
güle güle kullanın

lezzettabağı dedi ki...

merhabalar tatlım, ellerine sağlık her tarifin çok güzel ve anlaşılırşekilde resimler dersen başlı başına görsel şölen..Bende bunun benzerini yapıp blogda yayınlamıştım Buna nişe helvası dendiğini bilmiyordum.sanki tarif aynı tek fark yağ .. Aslında bazen bizde tereyağ kızdırıp üzerine gezdirdiğimiz oluyor.. Eline sağlık .Sevgiler.

Adsız dedi ki...

dut pekmeziyle yapsak nasıl olur acaba ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...