11 Nisan 2011 Pazartesi

Bu yaşta evcilik oynanır mı? Mutfakta evet!!!

Çocukken top peşinde koşturmaktan evcilik oynamaya fırsat bulamadım ben, varsa yoksa misket, futbol, koşturmaca. Ama ne zaman ki kendi mutfağım oldu, yemek yapmak zorunluluk değil bir hobi, bir keyif oldu o zaman başladı benim için evcilik oyunu... Farklı sebzeler, meyveler, baharat değil sırf hadise bir de gözler hep farklı mutfak aletlerinde. Dün fark ettim ki evcilik oyunum ağırlıklı Tchibo sponsorluğunda. (60 yılı devirmiş dünya çapında 120.000 satış noktası olan bir firmanın reklamını yapmıyorum inanın, sadece sevdiğimden siz de bilin istiyor ve paylaşıyorum, zaten rakamlar gösteriyor ki onun da benim onu yazmama aslen pek de ihtiyacı yok.) Benim ki bir bağ, bir keyif...

Mutfak temasını hiç kaçırmıyorum, indirimlerini takip ediyorum. Her mutfak temasında da mutlaka oyuncaklarım arasına bir yenisini ekliyorum. Çift saplı bıçak, kullanışlı rende, süt köpürtücü, saklama kabı... vb. İşte bu sefer ki tart kalıbı, mini mini, renkli, neşeli...

Eee aldık tart kalıbını test sürüşü de yapmak gerek değil mi? Tart hamuru için malzemelerimiz;

  • 250 gr. (2 su bardağı) un
  • 125 gr. tereyağ
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı frenk soğanı (chives)

Bu da Tchibo'dan edindiğim bir başka oyuncağım bu arada, tartılı kaşık.. Size de bana da kolaylık sağlıyor, tartı kullananlar için gramlı, tartısı olmayanlar için su bardağı ölçüsünde yazabiliyorum; üstelik ne kadar un, şeker, yağ koyduğumun hesabını da iyi yapabiliyorum tarif üretirken böylece.

Tüm malzemeyi 3 yemek kaşığı da soğuk, buz gibi su ekleyerek mutfa robotunuzda karıştırın. Hamur hazır olunca dinlenmesi için streç film ile kaplayıp dolaba koyun.

Hamurun içini dilediğiniz şekilde doldurmakta özgürsünüz, sebzeli tart her şekilde harika ve doyurucudur. Ben ıspanak ve peynir tercih ettim. Ispanaklı tart içi için malzemelerimiz;


  • 1 demet ıspanak
  • ½ orta boy soğan
  • ½ çay bardağı krema
  • ½ çay bardağı az yağlı süt
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 1 yumurta
  • Tuz, karabiber
  • Üzeri için ½ çay bardağı kaşar peynir

Krema ve tart hamurunun yağı yeterli bu sebeple, soğanları suda kavuruyoruz. 3-4 dakika içinde kavrulan soğanların üzerine ıspanakları ekliyoruz ve ara ara karıştırarak kavuruyoruz. 5 dakika sonra krema ve süt ile peyniri ve baharatı ekliyoruz. Bir kaç dakika daha karıştırıyor ve ocağın altını kapatıyoruz, ne de olsa fırında da pişecek.

Buzdolabından çıkardığımız hamuru unlu bir alanda tart kalıbına uygun şekilde açıyoruz. İçini az yağ ile yağladığımız tart kalıbına hamurumuzu yerleştiriyor ve kenarlarını düzeltiyoruz. Kalan hamuru sakın atmayın, buzdolabınızda gelecek tarifler için, daha sonra kullanmak için saklayabilirsiniz.

Ispanaklı tart içi biraz soğuduğuna göre içine bir adet yumurta kırıyor ve iyice karıştırıyoruz. Tart kalıplarının içine paylaştırıyor ve üzerini kaşar peynir ile kaplıyoruz.

Önceden 170°C’ ye ayarladığınız fırının alta yakın bir rafında 30 dakika süre ile kontrollü olarak pişiriyoruz. Üzeri çok kızarırsa, kızarmayı önlemek için bir tepsi koyabilir ve pişirmeye devam edebilirsiniz.

Ağızda dağılan aromatik bir hamur, ıspanağın mayhoşluğu, kremanın akışkanlığı ve yumurtanın bütünleştiriciliği... İnsan keyifli bir yemekten daha ne bekler ki! Hamuru her tür sebze ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. İşte bu evcilik oyununun bir parçası, yaratıcılık sizin...

Keyfiniz daim olsun, afiyet olsun!

19 yorum:

Öcal-Mutfak-Esra dedi ki...

tart kalıpların ve tartın çok güzel canım.kullandığın kaşık gram ölçüyor sanırım? bu harika bir özellik, ah tam bana göreeee.ellerine sağlık cnm.

plndrkn dedi ki...

ben de en son Tchibo'dan böyle ikili tart kalıbı aldım ama kalplisinden. şimdilik kaldırıldılar temmuzdan itibaren kullanılacaklar. şimdiden bu tarifi yazıyorum bir kenara, tam onlara uygun olmuş süpersin yine süper :)

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Canım tart enfes görünüyor ellerine
sağlık sevgiler.

Chilek dedi ki...

nefis görünüyor, diyet bitince bir ödül olabilir sanki:((

Aycan dedi ki...

tART'IN ÇOK GÜZEL OLMUŞ.Ellerine sağlık.

Delfina ; dedi ki...

Özge gerçekten de birbirinden ilginç tasarımlarla Tchibo bu işin piri :) Hepsini güle güle kullan. Tart sürüşü de midemize iyi geldi valla :)

yemekbiraşk dedi ki...

Tchibo nun burada, mağazayla iç içe cafeside var tr de hiç gitmedim heralde aynı şekildedir.. bende çok severim diğer mekanlardan bana farklı gelir..

tartlarda çok güzel olmuş geçenlerde aynı şekilde milföyden yaptım nefisti:)
eline sağlık canım
sevgilerimle...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Tchibonun mutfak aletleri gerçekten de çok eğlenceli. Bizler gibi mutfağına aşık kişiler için böyle malzemeler ne anlama gelir iyi biliyorum ben:).
Tart nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı

Tarifkolik dedi ki...

Çok güzel olmuş elinize sağlık sevgiler..

MMO dedi ki...

Oy oy oyyy.. Çok güzel olmuş ya. :) Ellerinize sağlık. Tchibo'dan aldığınız kaşığa da bayıldım, süper fikir!

Unknown dedi ki...

Özgecim güle güle kullan cicilerini :)
Tartılı kaşığa bayıldım hatta derler ya dibim düştü aynen öyle:)
Tartta harika görünüyor ellerine sağlık.
Sevgiler..

Özge S. dedi ki...

çok çok teşekkür ederim! işte bu koca yaşımda bunlar benim oyuncaklarım... Huzur bulduğum, dinlendiğim mutfağımda eğlencelerim! Beğenileriniz için çok teşekkür ederim:)

aslı dedi ki...

Süpper olmuş, süpper. enfes görünüyor. çok tatlılar

plndrkn dedi ki...

mimin var bende ;)

http://plndrkn.blogspot.com/2011/04/can-sknts-canta-mimi.html

Özgen dedi ki...

Eline sağlık arkadaşım tartın harika o markanın ben de gördüm bu ayki tart kalıplarını özellikle altı çıkarılabilir olanı çok hoşuma gitti sevgiler...

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

enfes bir hamur olmuş...tartta lezzetli görünüyor...ellerinize sağlık...

Sevil Şahin dedi ki...

Özgecim canım merhaba
şükür sayfana girebildim artık uzun zaman oldu özlemişim yazılarını :))
canım bende mutfakta koyacak yer bulsam daha neler alıcam neler sanırım bana kocaman bir mutfak gerek :))
tatlım bu tartlara bayıldım ben bu kalıptan almalıyım mutfagın bir köşesine sıkıştırırım :)
Tartı al gel bende çay koydum beraber sohbet edelim bak bekliyorum :)

Narince dedi ki...

En çok bu tartı beğendim ben, evcilik oyunları, ev ekonomisi dersleri arasında. Crumble çekiyordu canım şu ara, yaz gelse, eriklerle yapsam diyordum kendi kendime. Bak yine depreşti hasretim sayende:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...