15 Aralık 2010 Çarşamba

Soslayın, tada tat katın!

Günlük koşturmaca” deyince aklıma ilk önce hep “toz kir saçlarım mahvoluyor” demek geliyor, işte reklamların inkar edilemez etkisi! Tabi mahvolan saçlarım bir yana, perişan olan ruhumu tekrar ayağa kaldırmak ve “günlük koşturmaca”nın bünyede yarattığı hasarı onarmak için yemek gerekiyor. Akşam yemeği seremonisi bana iyi geliyor; minik hazırlıklar, salatanın/zeytinyağlının üzerine iki üç parça süsleme, sonra uzun uzadıya dertleri geride bırakarak yemek yeme… İnsan daha ne ister!

Süsler-soslar ise bu keyfe renk katan pratik fakat leziz eklentiler… Üstelik ev yapımı olmaları cabası, ne de olsa hazır ürünler reyonunda satılan soslara göre nispeten daha sağlıklı oluyorlar!

Sos demişken, aklımda kaç zamandır bir sos var, birkaç denemeden sonra onu da kendi damak tadımıza uyarlayıp, istediğim kıvama getirmeyi başardım. Şahsi fikrim limon ile tavuğun çok yakıştığı yönünde, bu yüzden bugün sizlerle New Yorklu şef Tyler Florence’dan alıntı yaptığım ancak ülkemizde her an el altında bulabileceğimiz malzeme çeşit ve ebatlarına göre farklılaştırdığım limonlu sarımsaklı tavuk sosunu paylaşacağım.

Limonlu sarımsaklı tavuk sosu için malzemelerimiz,

  • 4 baş küçük veya 2 büyük baş sarımsak
  • 1 limon
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • ½ çay kaşığı tuz
  • ½ çay kaşığı karabiber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Fırınımızı önceden ısınması için 170°C‘ye ayarlıyoruz, fırın bir yandan ısınırken sarımsakları kabuklarını soymadan, enlemesine ortadan ikiye kesiyoruz. İki büyük defter kağıdı boyutunda alüminyum folyonun tam ortasına enlemesine ortadan böldüğümüz sarımsakları koyuyoruz, üzerine yarım yemek kaşığı kekik, tuz ve karabiber serpiyoruz, zeytinyağının 1 yemek kaşığını sarımsakların üzerinde gezdiriyoruz ve yanlardan katlayıp folyoyu 3 tarafı kapalı zarf haline getiriyoruz.

Son olarak, açık kalan kısımdan 1-2 yemek kaşığı da su ekleyerek, zarfı kapatıyor ve fırının en altında 35 dakika süre ile pişiriyoruz…

35 dakika sonunda sarımsak ve kekik kokusu evi karamelize bir halde sardığından fırından zarfı çıkarıyor ve birkaç dakika soğumaya bırakıyoruz. Bu sırada maydanozları yıkayabilir, küçük parçalara bölebilir ve limon suyu sıkabilirsiniz.

Sarımsaklar soğuyunca, sarımsakları aynen limon sıkar gibi baş ve işaret parmağınız arasında sıkarak karıştırıcının içine sıkın, böylece pişmiş sarımsaklar kabuklardan sıyrılıp karıştırıcıya kendiliğinden düşecektir. Ardından maydanozu, kalan zeytinyağı ve kekik ile limon suyunu ekleyin ve 2-3 dakika yemyeşil ve az pürüzlü bir karışım olana kadar karıştırın.

Sosumuz hazır, peki bunu nasıl kullanabiliriz? Buyrun size bir öneri;

Önceden 30 dakika süre ile haşladığınız tavuk bagetlerin üzerine kalın bir tabaka olarak sürün, fırın tepsine tavukları yerleştirin ve yanına bir yandan da “fırında patates kızartması” hazırlamak için sosladığınız patatesleri ve ortadan ikiye böldüğünüz mantar ile ferah bir rayiha yaratmak için defne yaprağı ve limon dilimlerini ekleyin. 180 °C‘de 25 dakika süre ile kontrollü olarak pişirin. Soslar, kokular karışacak ve pratik ama lezzetli bir akşam yemeğiniz olacak!

Unutmadan! Tavukları haşladığınız suyu da, tavuklar fırında iken çorba veya pilav yapmak üzere değerlendirebilirsiniz elbette…

Sosa gelince, bir hafta süre ile dolapta saklayabilir ve tavuk ızgaraya ek olarak, ızgara balık ile salatalarınızı da tatlandırmak için kullanabilirsiniz. Biraz ekşi, biraz mayhoş ama fırınlanmış sarımsağın karamelize/tatlı aroması ile yemesi keyifli bir sos…

Afiyet olsun,

32 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Muhteşem kokular buraya kadar geldi, mutlaka deneyeceğim, son zamanlarda şarküteri tavuklarında hiç lezzet olmuyor, bu sos sayesinde tavuklar yeni bir lezzete kavuşacak... Teşekkürler bu güzel paylaşım için...

plndrkn dedi ki...

Süper lezzetli duran tariflerini sabahları işte okuyorum ve o an bir şey yapamadığım için sinir oluyorum. Ne olacak benim bu halim bilmem :))) Sayende her sabah farklı bir şey istiyor canım.
Yine çok lezzetli gözüken bir tarif olmuş, ben zaten sarımsağı öyle fırınlamayı çok severim. O haliyle bile çok lezzetli oluyor.

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı günler. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok güzel, leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

Chilek dedi ki...

Özgecim, sarımsağa bayılırım hemen hazırlayıp dolaba koyacağım nefis gerçekten, ellerine sağlık:)

Hobiriks dedi ki...

harikaa..
bu kadar güzel gözüküp hem sağlıklıysa.. değme keyfe..
hemen denemeliyim..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık canım.Bzen kuru ve yavan gelen şeyler bu tarz soslarla nefis olabiliyor:)

Nehir Butik Pasta dedi ki...

oo karamelize sarımsakla nefis bir sos olmuş hem lezzet hem sağlık için denemek gerek ellerine sağlık
sayfama bıraktığın güzelyorum için teşekkür ederim

ham ham ev yemekleri dedi ki...

Resimleme ve anlatım öyle hoş ki.. görsel bir şölen.. ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

Süpperrr gözüküyorrrrrrrrrrrr...
Eline sağlık

Unknown dedi ki...

Sarimsak kokusu taaa buralaraaa geldi. Sosun gôrüntûsü bana pesto sosunu hatirlatti. Ellerine saglik

Saglıklımutfak dedi ki...

Özge söyleyecek sözüm yok. ellerine sağlık.

Tijen dedi ki...

O kadar ağzım sulandı ki anlatamam. Ve eski bir güne gittim. Boston'da yaşadığım dönemde bir restorana giderdik arada sırada. Fazla param yoktu, öğrenci bütçesi işte. Oralarda "portobello" mantarı vardır, bizde pek karşılaştığım bir mantar değil, büyücek, etli ve lezzetli. İşte bu mantarı ızgarada pişirip fırınlanmış sarımsak sosuyla servis ederlerdi. Aman tanrım o ne tat!

nesrin dedi ki...

Ellerinize saglik. Pisince nasil güzel olmustur. Sevgiler...

Özgen dedi ki...

Canım harika olmuş. Ben de o şefi sürekli izliyorum ve tariflerini çok beğeniyorum. Sevgiler...

tosbagalar dedi ki...

Yeşil yeşil çok enteresan geldi

Adsız dedi ki...

sarımsak ve tavuk ikilisine bayılırım. yemede yat yanında. kokusu buralara kadar geldi

Unknown dedi ki...

Enfesss görünüyor Özgecim, kavanozdaki görünümü pesto sos gibi:))) bunu mutlaka deneyeceğim, ellerine sağlık canım:)

MUTFAKISTAN dedi ki...

SARIMSAKLARI MANGALIN UZERINDE AYNI YONTEM ILE PISIRIP YEMEGI COK SEVERIZ SOS COK DEGISIK VE LEZZETLI OLMALI CANIM
ELLERINE SAGLIK NOT ALDIM TARIFI
SEVGILER

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Harika bir birleşim olmuş. Tam ham yapıp yemelik:)))
Emeğine ve Ellerine sağlık Özgecim
sevgiler

Zeynep'in Evi dedi ki...

nasıl güzel biyeşil:)

Gülcan dedi ki...

çok güzel olmalı şimdiden yiyesim geldi.

Unknown dedi ki...

Yine harikasın canımcığım. sonunda nasıl birşey olacak diye bir çırpıda okudum:) ay o şimdi mis gibi kokmuştur yaa akşam akşam bana fırında sarımsak pişirtecek bu kız:)

Özge S. dedi ki...

Saat gece yarısı oldu, ben de balkabağı oldum, ancak fırsat buldum da yorumlarınızı okudum! Çok yoğun ve koşturmaca dolu bir gün geçirdim - yorumlarınız ilaç gibi geldi inanın! Tek tek sizleri de ziyaret edeceğim ama bana biraz zaman verin... Beğenileriniz, güzel dilekleriniz için çok çok teşekkür ederim!

çeşnici Handan dedi ki...

Canım süper olmuş kokusunu ve tadını hayal edebiliyorum ellerine sağlık.

Betül İnce dedi ki...

Nasıl kaçırmışım sayfanızı?
İyi ki bana uğrayıp yorum bıraktınız, teşekkür ederim.
Sevgilerimle.

lezzettabağı dedi ki...

Günaydınlar sevgili Özgeciğim, sabahleyin saat 10oo- 11oo arası kahve saatimdir mutlaka kahvemi içmeye çalışırım bu saatlerde de sevdiğim bloger arkadaşlarımı ziyarete çıkarım onların tarifleri yazıları ve fotoğraflarıyla sohbete dalarım ama en çokta yazılarından keyif aldıklarıma öncelikli uğrarım içim açılır, bütün günüme güneş gibi yansır ne yalan söyleyeyim. Seni geç tanıdım ama olsun bundan sonra her sabah uğrayacaklarım listesine aldım bile..Seninle bu yaşıma rağmen hala bir şeyler öğreniyorum,inanmayacaksın ama formuma bende çok önem verdiğim için seninle spor bile yapıyorum yazamaz başına dik kızım gibisin ama şirin tatlı mı tatlı bir o kadar da güzel fotoğrafçı. Şu en son verdiğim sos beni bitirdi zaten közde sarmısak demetini Ulus'ta Kazım Karabekir Caddesinde ünlü bir köftecimiz vardır sık sık gideriz ve orada o lezzeti tadarız ama son aşamalarıyla böyle bir sos elde etmeyi hiç aklıma getirmemiştim nefis olacağına kuşkum yok.. denemek lazım en kısa zamanda.. sevgiler (bu arada kahvemi soğutmuşummmm)

Özge S. dedi ki...

Şükran Hanım, ne kadar incesiniz ne kadar düşüncelisiniz, ne güzel dilekler/düşünceler belirtmişsiniz, çok mutlu ettiniz beni. Ne mutlu bana size bir faydam dokunduysa, siz böyle şeyler yazdıkça benim daha da bağım artıyor bloguma.. Çok teşekkür ederim, güzel afiyette günler dilerim. Sevgilerimle,

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Özgeciğim senin farklı yazılarını farklı tariflerini zevkle okuyorum üstelik şu an gibi öğle saati ise ağzım açık bakıyorum emeklerine ellerine sağlık sevgiler..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Canım merhabalar; bu soslara bayılıyorum, paylaştığın çok teşekkürlerrr...Ellerin dert görmesin....öptüm....

Cafe Pepela dedi ki...

Karamelize sarımsak + tavuk + mantar + defne yaprağı..
Acıktım,bitirme sakın geliyorum :)

Tarifkolik / Öznur dedi ki...

Merhaba canım çok güzel görünüyor Emeğine sağlık sevgilerimle..

karamelam dedi ki...

son zamanlarda okuduğum en güzel tarif elinize sağlık. kokusu burnuma geldi. ben de sarmısağı her şeye çok yakıştırıyorum. tost ekmeğine biraz erimiş tereyağ sürün, dövülmüş sarmısaklar ve kekik dökün üzerine(nam nam)yanında da çay gerçekten çok nefis oluyor...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...